Krave sadrže potencijalni lek za HIV?


Naučnici su otkrili da su krave idealno oružje za borbu protiv HIV-a jer je utvrđeno da mogu da proizvedu snažna antitela koja su otporna na ovaj virus.

Ovo je prvi slučaj da je bilo koja životinja razvila tako brzo antitela koja neutrališu virus. Istraživači se nadaju da krave sadrže ključ za buduću vakcinu protiv HIV-a.

HIV je inače jako teško lečiti vakcinom jer mutira svaki put kada imuni sistem zaražene osobe pronađe način da se bori s njim. Ipak, novo istraživanje pokazuje da krave imaju jaku sposobnost da proizvedu snažna široko neutrališuća antitela neverovatnom brzinom.

“HIV je ljudski virus, ali istraživači mogu dosta da nauče iz odgovora imunog sistema životinjskog sveta”, rekao je autor studije Desin Sok.

ČITAJTE:  Selektor Austrije odstranio tri igrača zbog homofobije

U eksperimentu su teladima davali HIV imunogene, proteine koji imaju sastojak dizajniran da brani imuni sistem od virusa. Telad su proizvela neutralna antitela u periodu od 35 do 50 dana, za šta su ljudima potrebne godine, nakon čega je već kasno. Za 42 dana neutralisano je 20 odsto HIV ćelija, a za 381 dan očekuje se da će se procenat povećati na 98.

Pretpostavlja se da odgovor leži u njihovom sistemu za varenje jer imaju stomak s nekoliko komora i sadrži veliku količinu bakterija koje im omogućavaju da svare travu.

Stručnjaci se nadaju da će na osnovu ovog istraživanja biti moguće napraviti vakcinu za ljude.

Izvor: Radio021

ČITAJTE:  Tim sa pet transrodnih osoba dominirao na turniru ženskih ekipa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.