Kontroverzni Balet o Nurejevu ipak će biti prikazan

Posle otkazivanja premijere baleta “Nurejev” u poslednji čas u julu i određivanja kućnog pritvora reditelju Kirilu Serbernikovu pre mesec dana, Boljšoj teatar će ipak postaviti na svoju scenu priču o gej baletanu Rudolfu Nurejevu (1938-1993) u decembru.

“Nurejev” prati život igrača koji je pobegao iz rodnog SSSR na zapad i stekao svetsku slavu. Umro je od posledica side 1993. Balet o njemu trebalo je da ima premijeru još u julu, ali je samo tri dana pre toga objavljeno da se predstava otkazuje. U to vreme generalni direktor Boljšoja je isticao da odluka nije političke prirode već da igrači nisu bili dovoljno spremn. Međutim, mnogi iz umetničkog sveta Moskve smatrali su da su se neki od moćnih patrona pozorišta u zadnji čas predomislili jer su se uplašili da komad takve sadržine bude igran na nasjvetijoj pozorišnij sceni u Rusiji.


Ne samo zbog tema homosekualnosti i odlaska iz zemlje, balet je bio kontroverzan i zbog reditelja Kirila Serebrenikova, jednog od najsmelijih autora savremene ruske scene.

U vreme otkazivanja probe Serbrenikov je ispitivan kao svedok u istrazi o proneveri državmog novca u jednom od njegovih pozorišta. U međuvremenu je i sam optužen po toj osnovi i trenutno je u kućnom pritvoru.

Njegovo hapšenje neki vide kao poruku svim umetnicima disidentima, dok drugi smatraju da je reč o ličnom sukobu. Sam reditelj optužbe je nazvao apsurdnim. Mnoge kolege iz Rusije, ali i sveta, pružile su mu podršku i apeluju na Vladimira Putina da ga oslobodi. No, uprkos tome, Nurejev će biti igran u Boljšoju 9. i 10. decembra, objavilo je pozorište u petak.


Direktor teatra Vladimi Urin rekao je za agenciju Tass da mu je Serebrenikov dao dozbolu da se produkucija nastavi i u njegovom odsustvu. Probe će nadgledati Jurij Posokov.

Serebrenikovu je za sada određen pritvor do 19. oktobra kada će sud doneti odluku da li će ga produžiti.


Podsetimo, i Rejf Fajns trenutno snima film o Nurejevu pod nazivom “Bela vrana” (The White Crow) u Parizu, Sankt Peterburgu, Hrvatskoj i Srbiji. Glavnu ulogu tumači Oleg Ivenko a muziku za film snima Beogradska filharmonija.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.