Konferencija o prevenciji HIV-a


Konferencija “Održivost HIV preventivnih programa”, koju povodom svetskog dana AIDS, organizuje Omladina JAZAS Kragujevac, biće održana u petak, 1.decembra.

Cilj konferencije je da doprinese širenju svesti o značaju saradnje lokalne zajednice u jačanju HIV preventivnih programa, sa naglaskom na značaj saradnje organizacija civilnog društva sa javnim institucijama i donosiocima odluka, saopštili su organizatori.

Na konferenciji će bIti predstavljene lokalne prilike i perspektiva suzbijanja HIV infekcije, kao i preliminarna istraživanja i primeri dobre prakse Case study Cluba.

Konferencija se organizuje u sklopu projekta “Prevencija, ne sanacija”, koji Omladina JAZAS Kragujevac realizuje uz podršku Trag fondacije, u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama”.

Konferencija se organizuje povodom Svetskog dana AIDS, koji se obeležava 1.decembra.

ČITAJTE:  Počelo suđenje dvojici srpskih državljana zbog homofobičnog ubistva

Procenjuje se da u svetu živi oko 36,7 miliona ljudi sa HIV-om. Iako je identifikovan tek 1984. godine, do sada je od posledica AIDS preminulo više od 35 miliona ljudi, što ovu bolest čini najdestruktivnijom pandemijom u istoriji.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” navodi da od 3.585 osoba inficiranih HIV-om, koliko ih je registrovano u Srbiji od 1985. godine do danas, je obolelo 1.884, a 1.105 osoba umrlo od te bolesti.

Od januara do novembra 2017. godine dijagnostikovano je novih 105 osoba inficiranih HIV-om.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.