Koja je zemlja u Evropi najbolja za LGBT populaciju?

Evropska zemlja u kojoj su parava homoseksualaca najugroženija jeste Azerbejdžan, pokazuje istraživanje grupe ILGA-Evrope.

Istraživači su rangirali države duž skale od 0 do 100 u odnosu na to u kom procentu se poštuju prava pripadnika LGBT.

Kako navodi “Independent”, grupa je 10. godinu zaredom ocenjivala 49 evropskih zemalja.

Ocene su date za 69 kategorija kao što su pravo na zaposlenje i ozvaničenje istopolne zajednice.

Azerbejdžan je na skali dobio svega tri odsto, a zatim slede Turska sa pet i Jermenija sa sedam odsto.

Izveštaji aktivista su prethodne dve godine ukazali na sve više hapšenja pripadnika seksualnih manjina u Azerbejdžanu.

Grupe za ljudska prava osudile su vesti o masovnim hapšenjima i zloupotrebama i pozvale vlasti da oslobode one koji su u zatvoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Azerbejdžana odgovorilo je na kritike aktivista tvrdeći da takvi napadi nisu specifično usredsređeni na LGBT populaciju, već da se radi o suzbijanju prostitucije.

Koje zemlje su najbolje za gej populaciju

Zemlje koje su dobro prošle na rangiranju ILGA su Malta, koja je bila prva sa skoro od 90 odsto. Belgija (73 odsto) i Luksemburg (70 odsto) su rangirane kao druga i treća najbolja evropska zemlja za LGBT prava.

Zemlje koje nastavljaju da rade zaista dobro su one koje su davno shvatile da prava LGBT ljudi ne podrazumevaju samo pravo na brak, rekla je Evelin Paradi, izvršna direktorka grupe za kampanju.

Zbog promene u broju kategorija koje su obuhvaćene istraživanjem, nekoliko zemalja koje su ranije smatrane liderima u jednakosti prava, kao što je Velika Britanija, videle su da su njihovi ukupni procenti opali između 2018. i 2019. godine. Prošle godine, Britanija je zabeležila 73 odsto i bila na četvrtom mestu, zajedno sa Finskom i Francuskom. Velika Britanija je pala na 66 odsto ove godine i na sedmom mestu je s Portugalom.

Što se tiče Srbije, njen skor je 28 odsto, što je u regionu bolje od Severne Makedonije (11 odsto), Bugarske (20) i Rumunije (21 odsto). Međutim, od Srbije su bolje rangirani i Crna Gora (36 odsto), BiH (31 odsto), Mađarska (41 odsto) i Hrvatska (47 odsto).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.