Ko su zvezde koje kineska vlada krivi za feminizaciju dečaka


Saopštenje kineskog ministarstva obrazovanja u kome je navedeno da su mladi Kinezi postali previše “ženstveni” izazvalo je pometnju. I to ne samo zbog sekstitičkih navoda tamošnjih vlasti, već i zbog direktnog udarca na “sveže meso”, odnosno, na globalno popularne kineske zvezde koje su u poslednjih par godina doživele neviđeni uspeh popularnosti na zapadu.

Poruka je izazvala niz kritika na internetu zbog seksizma – ali neki kažu da su delimično krive muške poznate ličnosti iz te zemlje. Kineska vlada već neko vreme nagoveštava da je zabrinuta zbog toga što najpopularniji muški uzori u zemlji više nisu jake, atletske ličnosti poput “heroja vojske”, već boj bendovi i K-POP senzacije.

Čak i predsednik Si Đinping, poznati ljubitelj fudbala, već dugo pokušava da izgradi bolje sportske zvezde. Tako je prošle nedelje ministarstvo obrazovanja izdalo saopštenje sa naslovom koje nije ostavio sumnju u krajnji cilj. U predlogu za sprečavanje feminizacije muških adolescenata pozvane su škole da u potpunosti reformišu nastavu fizičkog vaspitanja i podrže zapošljavanje nastavnika. U tekstu se savetuje zapošljavanje penzionisanih sportista i ljudi koji su se bavili sportom – i „snažno razvijanje” određenih sportova poput fudbala s ciljem “negovanja muževnosti učenika”.

ČITAJTE:  Bili Ajliš: "Privlače me devojke"

Na društvenoj mreži Sina Vejbo komentari ukazuju da su krive muške poznate ličnosti Kine, uglavnom oni koji su poznati kao “malo svežeg mesa.” Ovo je reč koja se odnosi na mlade, kineske muške ikone, koji se smatraju prečistim, negovanim i nežnim.

Muški bend TF Bojs, ili The Fighting Boys, i kineski pevač Lu Han spadaju u ovu kategoriju, kao i mnoge K-POP zvezde.

TF Bojsi su u Kini nešto nalik Džastinu Biberu ili nekadašnjem boj bendu One Direction. Svoj debi su imali davne 2013. godine, kada je momcima iz grupe, odnosno, njima trojici, bilo tek trinaest godina. Vrlo brzo su postali najpraćenije zvezde u Aziji, i to pomoću svog velikog hita “Manual of Youth”.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

Njihovo bogatstvo se procenjuje na 430 miliona američkih dolara. Relevantni muzički časopisi, ne samo u Aziji već i u SAD, nazvali su ih glavnim “krivcima” za širenje Mondo pop-a, kineske pop kulture na globalnom nivou. Takođe ih smatraju i najuticajnijim javnim ličnostima u Aziji.

Na Forbsovoj listi najuticajnijih kineskih javnih ličnosti, trojica momaka iz benda četiri godine zaredom zauzela su prvo mesto, i to ujedno kao najmlađe javne ličnosti na listi.

Lu Han, s druge strane, važi za šestu najuticajniju javnu ličnost u Kini. Nekada je bio deo K-POP benda “Exo”, ali ga je napustio 2014. godine kako bi započeo solo karijeru. Pored muzičke karijere, dobio je i glavnu ulogu u nekoliko kineskih filmova koji su svojevremeno probili boks ofis u toj zemlji.

Društvene mreže se usijale zbog seksističkog saopštenja

Većina reakcija na saopštenje u Kini je bila negativna.

Stotine hiljada Kineza izrazilo je bes na društvenim mrežama, a mnogi su vladinu poruku označili kao seksističku.

ČITAJTE:  Modni mogul navodno godinama silovao mladiće

“Da li je feminizacija sada pogrdan izraz?” – pitao je jedan korisnik Vejba, a poruka je dobila više od 200.000 lajkova.

Drugi korisnik je napisao: “I dečaci su ljudi… budući da su emotivni, plašljivi ili nežni, to su ljudske osobine.”

“Čega se muškarci plaše? Da budu isti kao žene?”, pitao je jedan korisnik.

“U zemlji je 70 miliona više muškaraca nego žena”, napisao je drugi korisnik. “Na svetu nema zemlje sa tako deformisanim odnosom polova. Zar to nije dovoljno muževno?”

Jedan korisnik piše: “Nijedan od ovih predloga ne potiče od žena”.

Možda je u pravu – već se ranije pisalo kako je najvišim rukovodstvom Kine u velikoj meri dominiraju muškarci.

Međutim, neki od medija su pozitivno prihvatili ovaj predlog. List Global Tajms piše da predlog “dobio određenu podršku”.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.