Kejtlin Džener podržala zabranu za transrodne plivačice


Transrodna zvezda Kejtlin Džener izrazila je podršku novoj politici koja zabranjuje transrodnim ženama da se takmiče u plivačkim trkama.

Svetsko upravno telo u plivanju, FINA, nedavno je glasalo za zabranu trans ženama da učestvuju u elitnim ženskim takmičenjima ako su prošle kroz bilo koji deo muškog puberteta.

Odluka je doneta sa 71 odsto glasova 152 nacionalne federacije na svetskom prvenstvu u Budimpešti. Fina takođe uvodi “otvorenu kategoriju” za transrodne sportiste u okviru koje će se takmičiti jedni protiv drugih.

Nakon što je odluka objavljena, Kejtlin (72) je na društvenim mrežama napisala da je to “pošteno”.

“Uspelo je! Ali pošteno je! Ako prođete kroz muški pubertet, ne biste smeli da oduzimate medalje ženama. Tačka”, objavila je ona na Tviteru u nedelju.

ČITAJTE:  Film o gej partizanima hrvatski kandidat za Oskara

Kejtlin je takođe podelila članak o zabrani uz natpis: “Hvala svima vama koji ste bili uz mene dok sam govorila o onome što bi trebalo da bude očigledno (ne protiv lgbt, već zdravog razuma). Drago mi je što međunarodna atletska zajednica govori. Nastaviću da govorim, delujem i zalažem se za žene u sportu”, zaključila je Kejtlin.

Zabranu u plivanju uvela je Fina kao odgovor na rekordne pobede transrodne plivačice sa Univerziteta Pensilvanije Lije Tomas na fakultetskim plivačkim susretima. Njene pobede rezultirale su tvrdnjama da je Lija imala prednost zbog doživljavanja muškog puberteta kada je bila mlađa.

U izjavi, predsednik Fine Husain Al-Musalam je objasnio: “Moramo da zaštitimo prava naših sportista da se takmiče, ali takođe moramo da zaštitimo pravičnost takmičenja na našim događajima, posebno u ženskoj kategoriji na FINA takmičenjima”.

ČITAJTE:  Gej turista brutalno pretučen u Dubrovniku

Na svom Tviteru, Kejtlin je takođe odgovorila na priču u kojoj se navodi da je pokrenula “sramotan napad” na trans ljude.

“Bar sam imala mu*a da se založim za žene i devojke u sportu”, rekla je ona.

Kejtlin, koja je bila slavno udata za Kris Džener, osvojila je zlatnu medalju u desetoboju za muškarce na Olimpijskim igrama 1976. kao Brus. Rijaliti zvezda je takođe osvojila zlato na Panameričkim igrama 1975. godine.

Kejtlin je ranije bila na udaru kritika zato što je rekla da transsportisti ne bi trebalo da se takmiče u ženskim sportovima.

Zvezda, koja se pojavila kao transrodna žena 2015. godine, ranije je rekla da je to “pitanje pravičnosti”.

ČITAJTE:  Koji grad je najliberalniji na svetu ove godine?

Ona je 2021. godine izjavila da se protivi tome da se biološki dečaci koji su trans takmiče u ženskom sportu u školi.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.