Katoličku crkvu u Hrvatskoj optužuju za homofobiju

Nemački dnevni list “Die Tageszeitung” (TAZ) objavio je članak pod naslovom “Katolička crkva mrzi dugine boje” u gde se navodi kako crkva u Hrvatskoj huška ljude protiv pripadnika LGBT populacije.

Najnoviji primer toga su reakcija “klera i navodno zabrinutih građana” na objavljivanje slikovnice “Moja dugina porodica” u kojoj se prikazuje život u dve porodice sa roditeljima istog pola.

TAZ piše da je slikovnica “opet uzbudila ultrakonzervativce u Hrvatskoj” i da su nakon najava slikovnice u izdanju udruženja Dugine porodice “iz svojih rupa izašli osumnjičeni – Crkva i sa njom povezana udruženja”, pa je Vigilare slikovnicu proglasio homoseksualnom propagandom i zatražio od ministarke obrazovanja da je zabrani.

– Takvi bizarni zahtevi samo su jedan izraz rastućeg nacionalizma u Hrvatskoj – konstatuje TAZ i dodaje da se takve tendencije sve više primećuju nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 2013. godine.

Napominje se da u Hrvatskoj od 2014. postoji Zakon o životnom partnerstvu koji, doduše, ne reguliše pitanje usvajanje jece istospolnih parova.

Ipak, uprkos protestima konzervativaca, u udruženju Dugine porodice su optimistični jer su za slikovnicu zainteresovani mnogi heteroseksualni parovi koji žele ovu temu da približe svojoj deci, tako da je prvo izdanje od 500 primeraka razgrabljeno u kratkom roku.

Izvor: Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.