Karleuša: Apelujem na Vučića da usvoji Zakon o istopolnim zajednicama


Pevačica Jelena Karleuša apelovala je na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da usvoji Zakon o istopolnim zajednicama, te da pokaže “da je predsednik svih nas” i da dokaže da je Srbija zemlja koja ide “u skladu sa svim evropskim i svetskim tokovima”.

„Nisam obaveštena da je Zakon izjavom predsednika upao u fioku, najbolje je za Srbiju kada nisam obaveštena. Jer onda nema mog komentara, a tada je u Srbiji mir. Ja sam neko ko je jasno i glasno podržao taj zakon. Nisam znala da je u fioci, ali se nadam da će se nekada otvoriti ta fioka. Hoće li se otvoriti ta fioka? Ko je otvara? Apelujemo na predsednika da u skladu sa svim evropskim i svetskim tokovima budemo neko ko poštuje ljudska prava i ono što generalno mi kao narod koji je uvek podržavao slobodu izražavanja i svega onoga što se naziva ljudskim parametrima, da pokaže da je predsednik svih nas“, rekla je Karleuša za Nova.rs.

ČITAJTE:  Prijetnja smrću LGBT aktivisti u Crnoj Gori

„Ima nas i u ženskom rodu i muškom i onih koji se izjašnjavaju kao žene i muškarci suprotno polu koji su dobili rođenjem. Ali, jedno je sigurno – svi imamo istog predsednika. Je l tako? On valjda treba da voli sve nas i sa ovakvim i onakvim mišljenjem. Sa ovakvim ili onakvim seksualnim opredeljenjem i pravom na život, rad i funkcionisanje bez ikakvih tehničkih prepreka. Koliko sam razumela, a razumela sam nažalost sve, ne traži se ništa više od tehničkog olakšanja dvoje partnera. Ne brak i usvajanje dece, nego zajednica. Do predsednika će sigurno doći, vi ste dobri sa predsednikom, pa će on to videti sigurno“, dodala je ona.

Vučić je početkom maja ove godine izjavio da kao predsednik Srbije ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skuptšina usvoji, jer je „dužan da štiti Ustav“.

ČITAJTE:  Bilčik: Otkazivanje Evroprajda bilo bi jasno primećeno u EU institucijama

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, izjavio je Vučić u intervjuu za „Blic“ tada.

Dodao je i da ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, koje se trenutno tiču samo pravosuđa, uključe i odredbe koje bi omogućile takvim manjinskim zajednicama da ostvari svoja prava, ali da je najviši pravni dokument za sada jasan.

Upitan kakav je njegov lični odnos prema zakonu, kaže da je to pokazao izborom Ane Brnabić za premijera, ali i da istovremeno nije gorljivi zagovornik istopolnih zajednica.

On je dodao da ga ne interesuju reakcije zagovornika ili protivnika istopolnih zajednica, već da Srbija treba da postane „moderna i normalna zemlja“, ali u kojoj se poštuje pravni poredak.

ČITAJTE:  LGBT i Srbija: Šta je ostalo od Evroprajda u Beogradu

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.