Kako žive lezbejke sa decom koje nisu Ana Brnabić?


U četvrtak, 22. avgusta u 18 časova u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac“ biće održana premijera slovenačkog dokumentarnog filma „Odrastanje“ u režiji Siniše Gačića, Dominika Menceja. Film će najaviti i predstaviti Aleksandra Gavrilović iz Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Predrag Azdejković, direktor Merlinka filmskog festivala, koji će takođe napraviti paralelu između Slovenije i Srbije po pitanju lezbejskog roditeljstva.

U pitanju je intimni film o novorođenom dečaku Tiboru i njegove dve mame, Daji i Jedrt, koje se bore protiv diskriminacije sa kojoj se suočava njihova porodica. One su jedini istopolni par koji je uzeo aktivno učešće u kampanji za referendum o gej brakovim koji se u Sloveniji organizovao pred katolički Božić 2015. godine. Pored svih poteškoća koje donosi materinstvo one suočavaju sa političkim protivnicima koji ih nazivaju pedofilima, a njihovu vezu nazivaju protivprirodnom.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Film je premijerno prikazan na 33. Festivalu LGBT filma u Ljubljani 2017. godine, na Američkom festivalu dokumentarnog filma u Palm Springsu i na Merlinka festivalu u Sarajevu ove godine.

Ulaz je besplatan. Projekcija i razgovor se organizuju uz podršku Opštine Vračar.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.