Kako napredna tehnologija za editovanje gena može eliminisati virus HIV-a


Virus HIV-a je zahvaljujući edukaciji i određenim lekovima poput PrEP-a stavljen pod kontrolu, barem kada je u pitanju njegovo širenje, a anti-retrovirusni tretmani održavaju imune sisteme osoba zaraženih HIV-om u prihvatljivom stanju. Ali ipak, za njega ne postoji lek.

Deo problema je sposobnost HIV-a da uđe u DNK ćelija, uključujući i ćelije imune odbrane koje bi trebalo da se bore protiv virusa. Ali u ovom problemu leži i potencijalno rešenje, barem od kada se pojavio CRISPR, perspektivna tehnologija za editovanje genetskog materijala.

Tim biologa je nedavno objavio studiju u kojoj objašnjavaju kako su sakrili anti-HIV Crispr sistem unutar drugog tipa virusa koji je sposoban da se provuče mimo imunog sistema “domaćina”. Ovaj virus se dalje replicirao u organizmu i sa sobom povukao virus HIV-a iz zaraženih ćelija. Eksperiment je izveden na miševima i pacovima, ali je značajno što je kroz ovu studiju potvrđen sam koncept, što bi značilo da bi slični sistemi mogli da se razviju i za lečenje ove bolesti kod ljudi.

ČITAJTE:  Britanac i njegov dečko napadnuti u Splitu

Potencijalni problem sa primenom Crispera u lečenju HIV-a jeste mogućnost da se prilikom izvlačenja ovog virusa iz ćelije ošteti i okolni DNK materijal. Takođe, vrlo je izazovno kreirati Crispr sistem koji bi došao do svih zaraženih ćelija, a da ga organizam ne odbaci kao strano telo.

Ova studija je svakako korak u dobrom smeru, jer prilikom primene ove tehnologije kod miševa i pacova nije oštećen genetski materijal mimo virusa, ali je potrebno uraditi još eksperimenata kako bismo bili sigurni da je metoda bezbedna i za primenu kod ljudi.

Sličan pomak u tretiranju ćelija zaraženih HIV-om, desio se i prošle godine, takođe korišćenjem Crispra, kada je tim naučnika zahvaljujući ovoj metodi uspeo da zaustavi širenje ovog virusa kroz organizam.

ČITAJTE:  Kažnjen sveštenik koji je organizovao gej orgije

Izvor: Startit


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.