Kako je nastala prva domaća pesma sa gej tematikom


Pre 40 godina osnovan je bend Dečaci, koji je ubrzo promenio naziv u VIS Idoli, a već na prvoj probi benda, koji su činili Vlada Divljan, Zdenko Kolar, Srđan Šaper, Nebojša Krstić i Boža Jovanović, nastala je njihova kontroverzna pesma „Retko te viđam sa devojkama”. Oni koji su tada vodili računa o moralnoj čistoti društva nisu prepoznali u tekstu gej tematiku.

– I odmah je zvučala dobro. Na drugu probu došao je Dragan Papić, naš kreativni medijator, i nije mogao da veruje šta se dešava. Od momenta kad smo počeli s probama, krajem februara 1980, do momenta kad smo snimili prvu ploču prošlo je neverovatnih mesec dana. Papić je sa „Vidicima” ugovorio da nam finansiraju snimanje ploče u studiju Enca Lesića – pričao je Vlada Divljan o tom periodu. Ovaj singl na kome su bile njihove pesme „Pomoć, pomoć / Retko te viđam sa devojkama“ pojavio se u prodavnicama u junu 1980. i to kao poklon uz časopis „Vidici“. Bio je to jedan od prvih nezavisnih singlova u SFRJ. Od tada provokativni stihovi: „Retko te viđam sa devojkama / A viđam te svaki dan / Retko te viđam sa devojkama / Ipak nikad nisi sam / Oko tebe su dečaci / Fini su al’ ipak znaj / Glasine se brzo šire / A kad puknu tu je kraj” nezaobilazna su referenca pri svakom osvrtu na istoriju LGBT elemenata u jugoslovenskoj pop kulturi.

Muzički kritičar Petar Janjatović seća se da tada u javnosti nije bilo nekih kontroverznih reakcija na pesmu.

– Oni koji su vodili računa o moralnoj čistoti društva nisu prepoznali u tekstu pesme gej tematiku. Uostalom, ne zaboravite, u to vreme u našem društvu nije postojalo nešto što se zove gej problematika. Ako je i bilo onih koji su to prepoznali u stihovima, oni time nisu hteli da se bave, da ne bi pesmi pravili dodatnu reklamu – kaže Janjatović za “Blic”, dodajući da se njemu lično numera veoma svidela.

ČITAJTE:  Internet hejteri iz gej zajednice su ga oterali u smrt

Savršen hit – Retko te viđam sa devojkama

– U pitanju je besprekorna pesma. Dobro sašiven hit singl od tri minuta. To se videlo i na koncertima Idola na kojima sam bio, s obzirom na to da je kod publike, ne računajući „Maljčike“ koji su izazivali ludilo, naišla na odličan odziv – ističe Janjatović.

On podseća i da „Retko te viđam sa devojkama“ nije prva pesma na ovim prostorima koja se bavila gej tematikom, s obzirom na to da je pre Idola sastav Prljavo kazalište objavilo pesmu „Some Boys“.

– Divljan je u svojoj pesmi to uradio na elegantan način. Rekao je mnogo toga, a opet i ništa… Briljantno! – navodi Janjatović.

Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma i blizak prijatelj Vlade Divljana, kaže da se u to vreme, pre 40 godina, Idolima dešavalo isto što i njegovom bendu, kao i sastavu Šarlo akrobata. Kada je prvi put čuo pesmu „Retko te viđam sa devojkama“, svidela mu se.

– Ta pesma je bila u duhu svega onoga što smo svi mi u to vreme radili. Da li je bila kontoverzna, zavisi od toga kako je shvatate, jer nije nužno da se pesma dotiče gej tematike – priča Gile, dodajući da mu je od samih stihova numere daleko zanimljivi bio Vladin gitarski rif.

ČITAJTE:  Nova serija oživljava skandalozni život pisca Trumana Kapotea

– Kao i sve najbolje Vladine pesme, i ova ima više značenja. I nikako se ne može reći da se „Retko te viđam sa devojkama“ čisto bavi gej problematikom. Ta pesma je još jedan od dokaza da je Vlada jedan od najznačajnijih autora na ovim prostorima. Mislim da će njegov uticaj kao tekstopisca, kompozitora, aranžera i glavne kreativne snage Idola trajati još dugo – zaključuje Gile.

Dečaci uburkanih hormona

Muzički kritčar Momčilo Rajin ističe da se rokenrol muzika u svojoj biti, osim visokog komercijalnog potencijala, nikada nije odrekla elementa provokacije. Baš taj element ju je, kaže, oduvek najviše približavao umetničkim idejama i postupcima.

– Ponekad su te veze bile očigledne, ponekad skrivene. Idoli su tokom svoje karijere nastojali da te veze učine što vidljivijim. Jedinstvo nove forme sa provokativnim sadržajem najočiglednije su demonstrirali na svom, i ključnom albumu s ovih prostora „Odbrana i poslednji dani”. Ali, gledano unazad, sa provokacijama su krenuli od samog starta. Već sa prvim singlom objavljenom u skromnom tiražu za tadašnji omladinski časopis „Vidici” – podseća Rajin, i dodaje:

– „Retko te viđam sa devojkama” nije doživeo opštu aklamaciju. Retko je bio prisutan u tadašnjim medijima. S jedne strane, komunistička elita nikada nije blagonaklono gledala na bilo šta što je ne podupire, a s druge, dečaci uzburkanih hormona nisu baš bili spremni da se udubljuju u tumačenje stilskih figura. Ostale su devojke, najverniji navijači Idola od početka do kraja. Redovno u prvim redovima na njihovim nastupima. Zaljubljeno zagledane, ne skidajući osmeh sa lica. Priželjkujući bliski susret. Što češće… – ističe Momčilo Rajin.

Pesma o autsajderima

I sam Vlada Divljan, autor ove pesme, često je bio pitan za značenje ovih stihova.

ČITAJTE:  Modni mogul navodno godinama silovao mladiće

– Iako je tada gej pokret izašao na svetlost, ovo nije pesma o tome, već o momku koji nema sreće sa devojkama – glasio je jedan od njegovih odgovora.

Srđan Šaper je u jednom od intervjua objasnio da je ta pesma nastala sa neizgovorenom željom za osvajanjem prostora slobode.

– Koliko god da je Jugoslavija u mnogo čemu bila moderna, zapravo je bila u intelektualnom smislu opresivna. Postojala je ogromna cenzura i autocenzura. Danas, ljudi ne mogu da zamisle da je osvajati tu vrstu slobode bio popriličan poduhvat. To je bio naš izazov, hajde da bacimo rukavicu u lice svima, pa da vidimo šta će biti – kazao je Šaper.

Nebojša Krstić je na ovu temu govorio za magazin „Optimist”, kada je istakao da to uopšte nije bila gej stvar, niti je nastala sa svešću o tome da je i takvo čitanje pesme moguće.

– U suštini, pesma govori o ljudima kakvi smo mi bili, a bili smo štreberi, ne naročito prilagođeni vremenu… danas bi se reklo – nismo bili kul. Bila je to samoironična pesma o nama, autsajderima. U međuvremenu je dobila status gej himne i ja lično nemam ništa protiv toga – zaključio je Krstić. Inače, ova pesma se toliko svidela Goranu Bregoviću, da je on producirao verziju za B-stranu singla „Maljčiki” koji je izdao „Jugoton” 1981. godine, a tada su Idoli morali da ovoj, takođe poznatoj pesmi promene tekst koji je glasio: „Kakane zore, bude me iz sna; Kakana jutra, kakan sam i ja”.

Izvor: Noizz.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. autori, strejteri, kazu da nije, svi ostali strejteri kazu da nije, gejevi se nesto bas ni tada nisu lomili oko te stvari, sada uopste ne…
    o cemu je, zapravo, ovaj clanak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.