Kako izgledaju poniženje, uvrede i nasilje koje trpi više od 80 odsto LGBT osoba


Ponižavanje i omalovažavanje, neprihvatanje različitosti, psihičko i fizičko nasilje i isključivanje iz zajednice više od 80 odsto anketiranih pripadnika LGBT zajednice navodi kao najčešće oblike diskriminacije s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Iako je svaki drugi član LGBT zajednice barem jednom pretrpeo neki vid nasilja, iz straha, gotovo nijedna žrtva nikada nije podnela prijavu nadležnim organima. Više od trećine njih se ne oseća zaštićeno, pre svega na ulici i u javnom prostoru, dok je četvrtina kao najzastupljeniji oblik nasilja istakla seksualno.

Ove zaključke pokazalo je istraživanje na temu “Stavovi LGBT zajednice prema nasilju, diskriminaciji i dostupnosti usluga”, koje je prethodilo video-kampanji “Kaži ko” udruženja “Egal”. Kampanja ima za cilj podizanje društvene svesti o neophodnosti prijavljivanja nasilja i diskriminacije prema pojedincima i LGBT zajednici uopšte.

– “Kaži ko” služi podizanju svesti o nasilju, ali pre svega, tu je da podrži LGBT osobe da prijave nasilje i da potraže zaštitu. Treba da ohrabri ljude iz zajednice, pokazujući da postoje mehanizmi zaštite i da ima ko da stane uz njih ukoliko se suoče sa ovakvim iskustvom. Takođe, “Drop-in” centar za LGBT osobe funkcioniše u Beogradu i može da pruži podršku u urgentnim slučajevima, uključujući i podršku pri prijavljivanju i procesuiranju nasilja, kao i suočavanja sa posledicama – rekla je Anđela Čeh, aktivistkinja Udruženja građana “Egal”.

ČITAJTE:  Argentina: Muškarac zapalio četiri lezbejke

Na osnovu ličnih iskustava 267 ispitanika, predstavnika LGBT zajednice, više od polovine njih pretrpelo je određeni oblik nasilja zbog svoje pripadnosti LGBT zajednici ili seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Po pravilu, pripadnici LGBT zajednice oklevaju da se obrate nadležnim institucijama, najčešće zbog nerazumevanja i izostanka rešavanja problema.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da je samo trećina ispitanika u potpunosti “autovana”, jer se ne osećaju dovoljno bezbedno da bi bili otvoreni prema okolini po pitanju svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Kada je reč o zastupljenosti oblika nasilja kojima su izloženi, pripadnici LGBT populacije su kao najzastupljenije izdvojili vršnjačko nasilje, dobacivanje i verbalno nasilje na ulici, zatim nasilje na internetu, seksualno i unutar porodice.

Poslednji oblik nasilja odnosi se na nasilje koje u porodici trpe deca. Takođe, izdvojeni su i vandalizam i drugi oblici uništavanja imovine. Osim toga, polovina ispitanika je kao najzastupljenije izdvojila sistemsko nasilje koje se odnosi na institucionalne prakse i procedure.

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

Javni prostor, obrazovni sistem, radna mesta i proces zapošljavanja istaknuti su kao sfere života u kojima su prava LGBT osoba najviše ugrožena. Članovi LGBT zajednice ukazuju na činjenicu da državne i društvene strukture još uvek ne izlaze u susret ovoj zajednici u dovoljnoj meri i na efikasan način koji bi njenim pripadnicima omogućio ostvarivanja svih prava i usluga, a samim tim doprineo uspostavljanju suštinske ravnopravnosti.

Drop-in centar

Egal udruženje je ove godine otvorilo i prvi “Drop-in” centar za LGBT osobe u Beogradu. Ideja rada centra je da udruženje pruži podršku svima onima kojima je potrebna u urgentnim slučajevima, uključujući i podršku pri prijavljivanju i procesuiranju nasilja, kao i suočavanja sa posledicama. Korisnici su podsticani da se obrate nadležnim organima, a tim udruženja iz centra ide sa njima u institucije – centre za socijalni rad, policiju, zdravstvene ustanove. Osim toga, dostupne su im i pravna pomoć i psihološka podrška.

Tri ispovesti

ČITAJTE:  Konzorcijum oko firme Srđana Šapera dobio 2 miliona dolara za promociju LGBT prava

Zalepljen za stolicu

“Sedeo sam zalepljen za stolicu. Pekla me je koža. To je bilo u školi. Smejali su se. Svi su se smejali. Ceo razred. Kod kuće ne govorim nikom. Strah me je i ne želim da ih povredim. Oni koje najviše volim ne žele da me čuju. Samo zato što mi se dopadaju osobe istog pola. Kao da nemam pravo da budem to što jesam.”

Ugasite mrak

“Ja nisam rođen da mrzim, ali mene često mrze. Volim da dobro izgledam, ali stvari ne izgledaju dobro. Ja sam ono što osećam da jesam, ali njih to ljuti, iako im ne stojim na putu. Besni su jer sam slobodan. Slobodan da budem… slobodna. Nasilje nad LGBT populacijom retko izađe na svetlost dana. Hajde da zajedno ugasimo mrak.”

Foliranje

“Nikad nisi probala pravu stvar, ribo. Muškaračo! Lezbačo! Kad probaš pravi… A šta ti radi devojka, je l‘ našla dečka..? Foliraš se da bi bila kul, a to je sve fuj…”

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.