Jermenija: Trans aktivistkinji održala istorijski govor


Prva transrodna žena koja je dobila lična dokumenta u Jermeniji suočava se s pretnjama smrću nakon što je održala istorijski govor u narodnoj skupštini.

Lilit Martirosjan je prva LGBTI osoba koja je izašla za govornicu kako bi na sednici parlamentarnog komiteta za ljudska prava izrazila solidarnost sa zajednicom čiji su pripadnici žrtve “mučenja, silovanja, otmica, fizičkog nasilja, spaljivanja, pokušaja ubistava i ubistava, proterivanja i pljačke”. Ona je istakla da su transrodne osobe u Jermeniji “izložene predrasudama i diskriminaciji na socijalnom, zakonskom i ekonomskom planu”, te da su “bez posla, siromašne i moralno zanemarene”.

Govor koji je održala pre dve nedelje naišao je na osudu u Jermeniji, gde je homoseksualnost dekriminalizovana, ali je diskriminacija LGBTI zajednice i dalje široko rasprostranjena. Ispred zgrade Narodne skupštine održani su protesti protiv te zajednice, a neki članovi parlamenta su verbalno napali Martirosjan, pa čak i tražili da bude živa spaljena.

ČITAJTE:  Andrej Obradović od četvrtka štrajkuje glađu

– Ovo je prvi put u Jermeniji da transrodna žena govori sa tako visokog mesta o nasilju nad transrodnim osobama – izjavila je Matrosjan za “Gardijan”.

– Muškarac s nožem došao je u narodnu skupštinu da bi objavio da će me ubiti i da treba ubiti i druge ljude poput mene… Dobila sam mnogo poruka na Fejsbuku i putem imejla u kojima mi pišu da će me naći i ubiti – rekla je ona.

Ona je istakla da u Jermeniji posle revolucije ne sme biti mesta mržnji, podsećajući na narodne proteste održane prošle godine, koji su označili početak nove ere pod Nikolom Pašinjanom, bivšim “uličnim političarem”, koji je u maju prošle godine izabran za premijera.

ČITAJTE:  Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu ispred Skupštine pozlilo

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.