Jeremić: Evroprajd je Vučićev projekat, otkazati ga iz epidemioloških razloga


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da Srbiji nije bilo potrebno da bude domaćin Evroprajda (Europride), najveće ovogodišnje LGBT manifestacije u Evropi već da je to “projekat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji u zapadnom javnom mnenju hoće da se predstavi kao ‘najveći demokrata’ na Balkanu”.

Gostujući na televiziji N1, Jeremić je ocenio da organizacijom tog LGBT skupa u Beogradu, najavljenog za septembar, Vučić želi “lažno da prikaže da je stanje ljudskih prava i sloboda u Srbiji mnogo bolje nego što zapravo jeste”.

“Vučić je odlučio da se Beograd kandiduje za domaćina Evroprajda i da bi produbio podele u društvu a onda jahao na talasu tih podela, što je jedan od esencijalnih elemenata njegove vladavine. Zato mu ne bi trebalo ići na ruku”, rekao je predsednik Narodne stranke.

ČITAJTE:  Vučić: Nikanor je uvredio sebe i unizio Srpsku pravoslavnu crkvu

Podsetio je na najave da će u Beograd na Evroprajd doći između 20.000 i 30.000 pripadnika LGBTI+ populacije iz inostranstva, od kojih su neki, po Jeremićevim rečima, navikli na ponašanje koje je možda normalno u Amsterdamu, ali ne i u Beogradu.

“Nisam za to da budemo gej prestonica Evrope, a da kao posledicu toga imamo sukobe među građanima. Može se lako dogoditi da od te manifestacije bude više štete nego koristi i za samu LGBT populaciju”, ocenio je Jeremić.

Dodao je da se i on lično i Narodna stranka zalažu za jednakost i poštovanje ljudskih prava, ali da bi trebalo imati pravu meru kako bi se to postiglo.

“Ako se ne pronađe prava mera, uz puno poštovanje različitosti, onda rizikujete da pustite toksin u društvo i da šteta bude veća od koristi. Zato ne mislim da nam je najveća gej manifestacija u Evropi bila neophodna”, naveo je Jeremić.

ČITAJTE:  Turska policija "razbila" Prajd u Ankari

Upitan za pretnje koje je vladika banatski Nikanor uputio pripadnicima LGBT populacije, Jeremić je ocenio da su reči velikodostojnika SPC bile vrsta “artikulacije nezadovoljstva koja je nekarakteristična za duhovnika”.

“Ali, ko sam ja da sudim rečima jednog vladike, time neka se bavi crkva. Ono što je, međutim, Nikanor izgovorio kao građanin – bojim se da je to tek početak onoga što nam sledi, i da će biti mnogo težih reči sa svih strana”, rekao je Jeremić.

On je ocenio da bi bilo “najmudrije otkazati Evroprajd iz epidemioloških razloga”.

“Ne mislim da je idealno zabraniti Evroprajd, ali postoje drugi načini da se dođe do toga da se taj događaj ne održi. Postoje recimo epidemiološki razlozi, jer bi održavanje te manifestacije, po rečima stručnjaka, moglo da bude epidemiološka bomba za širenje majmunskih boginja. Ako bi Evroprajd bio otkazan, Srbija bi bila rasterećena kamena podela i mržnje koji će biti sve užareniji kako se taj skup približava”, rekao je Jeremić.

ČITAJTE:  Kuba na referendumu odobrila istopolne brakove i usvajanje dece

Upitao je zašto se do sada niko sa Balkana nije kandidovao za organizaciju Evroprajda i zašto ta manifestacija nije održana u Zagrebu, Ljubljani, Bukureštu, ili Sofiji, prestonicama zemalja koje su članice EU.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.