Japan usvojio kontroverzni zakon o LGBT zajednici


Japan je usvojio veoma osporavani zakon o unapređenju razumevanja LGBT zajednice usred kritika da zakon ne garantuje ljudska prava i da može prećutno da podstakne neke oblike diskriminacije.

Japan, jedina nacija Grupe sedam (G7) koja nema zakonsku zaštitu za istopolne zajednice, prvobitno se obavezao da će usvojiti zakon pre nego što bude domaćin samita lidera G7 od 19. do 21. maja.

Međutim, prepirke oko predloga zakona i njegove formulacije značile su da je podnet parlamentu na razmatranje tek dan pre početka samita.

Prošao je u utorak moćniji donji dom čak i nakon što su neki poslanici vladajuće Liberalno-demokratske partije prekinuli rang sa partijskim direktivama i ili su bili potpuno odsutni ili su otišli tokom glasanja.

ČITAJTE:  Đani Jovanović je jedan od najvećih LGBT aktivista u Nemačkoj

Prvobitni nacrt je predviđao da se diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta „ne toleriše”, ali je promenjena u „ne bi trebalo da bude nepravedne diskriminacije”, formulacija koju kritičari kažu da prećutno dozvoljava netrpeljivost.

„Iako prvobitni zakon nije imao posebno značenje, mislio sam da je bolje nego ništa”, rekao je Takeharu Kato, advokat i član aktivističke grupe „Brak za ceo Japan”, pre usvajanja zakona.

„Ali sada sam počeo da mislim da bi možda bilo bolje da nemamo ništa.

Japan je bio pod pritiskom drugih zemalja G7, posebno Sjedinjenih Država, da dopuste istopolne brakove. Ekonomski lideri su rekli da strahuju da Japan neće moći da ostane međunarodno konkurentan bez veće raznolikosti, uključujući predstavljanje lezbejske, gej, biseksualne i transrodne zajednice.

ČITAJTE:  Policajac ubio televizijskog voditelja i njegovog partnera

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da velika većina Japanaca odobrava istopolne brakove. Otprilike 70% zemlje sada dozvoljava sporazume o istopolnom partnerstvu, iako su partnerska prava manja od onih koje garantuje brak.

Izvor: EURACTIV.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.