Izrael obećao ista prava pri usvajanju dece gej parovima

Izraelsko Ministarstvo pravde najavilo je pripremu zakona kojim će se dati ista prava parovima istog pola pri usvajanju dece posle kontroverze oko tog pitanja.

Gej parovi mogu i sada da usvajaju decu u Izraelu, ali se suočavaju s pravnim i birokratskim preprekama, delimično zbog nejasnoća u zakonu. Udruženje izraelskih gej očeva je uputilo peticiju Vrhovnom sudu, zahtevajući da se izmeni zakon u kome se sada pominju “muškarac i žena” kao roditelji koji mogu da usvoje decu.

Na saslušanju u julu izraelsko Ministarstvo za socijalna pitanja se usprotivilo promeni, navodeći da će usvojena deca koja žive s gej roditeljima rasti opterećena zbog različitosti njihove porodice. Međutim, zbog negodovanja javnosti ministarstvo je promenilo stav.

Danas je sud na osnovu saveta eksperata odlučio da podrži poništenje uslova o odnosu roditelja koji usvajajaju decu, prema kojima se omogućava usvajanje parovima različitog pola. Sudije su dale rok državi da do sredine 2018. godine pripremi nacrt plana o izmeni, rekla je portparolka ministarstva.

Pomenuto udruženje je pozdravilo odluku.

“Od sada će parovi istog pola koji zaslužuju pravo da usvoje kao svaka druga porodica imati to pravo,” rekla je Riki Šapira Rozenberg, advokat Izraelskog verskog centra akcije.

Prošlog meseca je isti sud rekao da homoseksualci imaju isto pravo da postanu roditelji preko surogat majki i dalo državi rok od šest meseci da izmeni zakon.

Izrael prednjači u pravima koje garantuje homoseksulacima, ali je među religioznim Jevrejima homoseksualnost i dalje tabu.

Izvor: b92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.