Izabrana prva trans žena gradonačelnica u Francuskoj

Savet lokalne zajednice Tiloa le Maršen na severoistoku Francuske izabrao je Mari Ko za svoju gradonačelnicu kao prvu trans ženu na tom položaju i time ispisao novu stranicu francuske istorije.

Kampanja ove pedesetpetogodišnjakinje bila je zasnovana na platformi ekološke održivosti i jačanja lokalne ekonomije. Kako je kazala za agenciju AFP, nije aktivista ali želi da se usredsredi na opštinsku politiku.

„Ljudi me nisu izabrali zato što jesam ili nisam transrodna osoba, već su odabrali moj program“, kaže Ko. Kako je dodala, „zanimljivo je što, kada stvari postanu normalne, ni po čemu se ne izdvajate“.

Ko je na Tviteru dobila punu podršku francuske ministarke za rodnu ravnopravnost Marlen Šiapa.

„Trans vidljivost i borba protiv transfobije takođe zavise od obavljanja političkih i javnih odgovornosti. Čestitam Mari Ko!“, napisala je ministarka.

Meštani Tiloa le Maršena, zajednice na granici sa Belgijom sa manje od 600 stanovnika, glasali su na opštinskim izborima u martu. Kandidati sa liste „Odlučujmo zajedno“ na kojoj je bila i Ko, dobili su najveću podršku građana.

Na osnovu toga, Ko je prekjuče dobila jednoglasnu podršku odbornika za novu gradonačelnicu. Jedna od osnivača francuskog Nacionalnog transrodnog udruženja Stefani Niko kazala je da su izbori pokazali da su „građani sve više progresivni“ jer su „glasali o vrednostima pojedinca bez obzira na njihov rodni identitet“.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.