Ivica Vdović, Fredi Merkjuri, Đija… Njihove živote uzeo je AIDS


AIDS je dug niz godina zastrašivao i značio gotovo sigurnu smrt, ali zahvaljujući napretku nauke to prestaje da bude stvarnost i polako postaje prošlost. Ipak, bez obzira na nove metode lečenja, ljudi širom sveta još umiru od te bolesti. 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side, jedan je od razloga da se setimo onih koji su umrli od te podmukle bolesti.

Ivan Vdović Vd, bubnjar EKV, bio je prva osoba na području bivše Jugoslavije kojoj je dijagnostifikovan HIV sredinom osamdesetih. Glumica Sonja Savić tvrdila je da je upravo Vd stvorio druge članove Ekatarine Velike, ali on je otišao iz grupe koja će kasnije zavladati novim talasom jugoslovenskog roka.

“Ovo je jedan ružan i mali grad, okrenuo mu je leđa”, opisala je Sonja Savić njegovu sudbinu u Beogradu nakon odlaska iz benda. Borba sa HIV nije nimalo laka, a posebno u predratnom i ratnom okruženju. Legendarni Vd umro je u Beogradu 1992. godine, a njegova smrt tek je jedna od onih stereotipnih smrti umetnika. Umro je mlad, od relativno nove bolesti i ušao u legendu.

ČITAJTE:  Grindr optužen za zloupotrebu medicinskih podataka

Rok Hadson (1925 – 1985)

Među prvima čija je smrt od AIDS potresla svet bio je glumac Rok Hadson. Dugogodišnji prijatelj Elizabet Tejlor i poznat glumac, Hadson je čak kratko vreme bio oženjen da bi prikrio svoju homoseksualnost. Njegova smrt od AIDS u Holivudu je izazvala paniku jer je javnost bila vrlo slabo obaveštena o tome kako se bolest prenosi.

Fredi Merkjuri (1946 – 1991)

Verovatno je teško pronaći slavniju osobu koja je umrla od AIDS nego što je bio pevač grupe „Queen“. Merkjuri je preminuo samo dan nakon što je obavestio javnost da boluje od side.

Entoni Perkins (1932 – 1992)

Najpoznatiji po ulozi Normana Bejtsa u remek-delu „Psiho“ Alfreda Hičkoka, Entoni Perkins bio je biseksualac.

1992. godine preminuo je od posledica AIDS. Supruga Beri Berenson i njihova dva sina bili su uz njega u trenutku smrti.

Liberače (1919 – 1987)

Liberače bio je vrhunski pijanista poznat po ekstravagantnim nastupima, odeći i vozilima. Na vrhuncu slave bio je najbolje plaćeni zabavljač na svetu. Iako je to skrivao, kao i svoju seksualnu orijentaciju, lekari su nakon njegove smrti potvrdili da je uzrok bio AIDS.

ČITAJTE:  Transrodna plivačica iz SAD ne može na Olimpijske igre

Rudolf Nurejev (1938 – 1993)

Ruski plesač je pobegao je iz SSSR u Francusku 1961. godine gde je upoznao svog partnera danskog plesača Erika Bruna, sa kojim je bio do svoje smrti 1986. Nurejev krio je bolest jer nije želeo da ona utiče na njegovu karijeru.

Isak Asimov (1920 – 1992)

Legendarni američki autor naučne fantastike i profesor biohemije napisao je i uredio više od 500 knjiga. Nakon srčanog udara koji je pretrpeo 1977. morao je da se podvrgne operaciji 1983. Na žalost, tokom zahvata, Asimov je dobio krv zaraženu HIV, što je na kraju uzrokovalo njegovu smrt 1992.

Artur Eš (1943 – 1993)

Artur Eš je bio prvi Amerikanac afričkog porekla koji je pobedio na Vimbldonu, US Openu i Australian Openu. Vrhunski teniser dobio je HIV transfuzijom tokom operacije srca. Umro je 1993. od upale pluća uzrokovane sidom.

ČITAJTE:  Preminuo Đurica Stankov! Decenijama se borio sa HIV infekcijom i protiv stigmatizacije obolelih

Đija Karanji (1960 – 1986)

Đija je poznata kao prvi supermodel. Bila je na naslovnici „Voga“ četiri puta, na naslovnici „Kosmoplotena“ pet puta i u nizu promotivnih materijala najvećih modnih kuća pre nego što je napunila 23 godine.

Umrla je sa samo 26 godina od side koji je dobila korišćenjem prljave igle tokom drogiranja.

Denholm Mičel Eliot (1922 – 1992)

Britanski glumac većini publike poznat po ulozi smušenog profesora Markusa Brodija u filmovima o Indijani Džonsu, pojavio se u više od 120 filmova. Bio je dobitnik mnogobrojnih nagrada, a 1992. umro je od tuberkuloze uzrokovane sidom.

Ofra Haza (1957 – 2000)

Izraelska pevačica bila je poznata po prodornom glasu i spoju tradicionalne i pop muzike. Ofra Haza bila je vrlo popularna u Evropi do smrti 2000. godine. Umrla je od side koju je dobila od muža, a on je zaražen tokom transfuzije krvi.

Izvor: Prva


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.