Italija: Status dece iz istopolnih porodica ostaje nedefinisan


Italijanke Marija Silvija Fijengo i Frančeska Pardi su bile među prvim istopolnim parovima u Italiji koje su registrovane kao roditelji. Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala zauzeo je progresivan stav i dozvolio da deca rođena od roditelja istog pola budu priznata u nedostatku jasnog nacionalnog zakonodavstva, preneo je BBC.

Za Mariju Silviju i Frančesku, kao i njihovo četvoro dece, to je značilo da su konačno priznati kao domaćinstvo nakon godina pravnih izazova i diskriminacija. Međutim, što je ranije viđeno kao velika pobeda za ravnopravnost i prihvatanje LGBT zajednice je, međutim, preokrenuto, preneo je britanski javni servis.

Italijanska desničarska vlada naložila je gradskom veću Milana da prestane da registruje decu istopolnih roditelja, čime je ponovo pokrenuta debata oko konzervativne agende premijerke Đorđe Meloni. Porodice, aktivisti i politički protivnici će protestovati danas u Milanu protiv zabrane.

ČITAJTE:  Gruzija ograničava prava LGBT zajednice

Premijerka Meloni, koja vodi krajnje desničarsku partiju Braća Italije, bazirala je izbornu kampanju na anti-LGBT retorici, obećavajući da će zaštiti tradicionalne vrednosti, dodaje britanski javni servis.

“Uvek smo bili porodica, ali činjenica da nas je kao takve prepoznao naš gradonačelnik nas je učinila da se osetimo dobrodošlim. Danas, gledajući u ono što radi vlada, i znajući da ostale porodice neće biti u mogućnosti da im se pruži ista prilika, osećamo se obeshrabreno”, poručila je Fijengo.

Istopolne zajednice legalizovane 2016. godine

Italija je legalizovala istopolne zajednice 2016. godine u vreme vlade levog centra. Međutim, čvrst otpor katolika i konzervativnih grupa znači da je zakon prestao da daje pravo na usvajanje istopolnim parovima.

ČITAJTE:  Nepoznati mladić fizički nasrnuo na obezbeđenje „Prajd info centra“

Protivnici su rekli da bi to podstaklo surogat trudnoće, koje su još uvek ilegalne u Italiji.

Ovo je ostavilo regulatorni vakuum koje prati pojedine aspekte porodičnog života pripadnika LGBT, uključujući i usvajanje.

Rešenja usmerena ka zaobilaženju birokratskih prerepeka išla su od slučaja do slučaja, koji su završavali na sudu. Neki lokalni zvaničnici, uključujući i gradonačelnika Milana, po opredeljenju pripadnika levog centra, smatraju da deca istopolnih parova mogu da budu nezavisno registrovana.

Sala je rekao da je trenutno prinuđen da prekine sa ovom praksom, nakon što je dobio pismo od ministarstva unutrašnjih poslova, u kojem se citira rešenje najvišeg italijanskog suda da se upravo od suda traži odobrenje za priznavanje roditeljskog statusa.

ČITAJTE:  "Topli film" premijerno na Beldocsu 22. maja

“Ovo je očigledan korak unazad, politički i društveno, i stavljam se u kožu onih roditelja koji su mislili da mogu da računaju na ovakvu mogućnost u Milanu”, rekao je gradonačelnik u dnevnom podkastu “Bonđorno Milano”, dodajući da mu nije ostavljen izbor.

Izvor: EuroNews


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.