Istopolni parovi u Estoniji mogu da se venčaju od Nove godine


Istopolni parovi u Estoniji mogu da se venčaju od Nove godine, a to je prva bivša zemlja pod sovjetskom vlašću koja je legalizovala gej brakove.

Estonski parlament glasao je za legalizovanje istopolnih brakova u junu sa 55 glasova poslanika “za” promenu Porodičnog zakona, dok su 34 poslanika glasala protiv zakona u parlamentu koji ima 101 mesto.

Izborna pobeda estonske premijerke Kaje Kalas u februaru, koja je tada predvodila najnapredniju koalicionu vladu u zemlji, zaslužna je za jačanje napora za priznavanje istopolnih brakova.

“Ovo je važna poruka Vlade”
– To je važan trenutak koji pokazuje da je Estonija deo severne Evrope. Ovo je veoma važna poruka za LGBT+ zajednicu, od Vlade koja kaže da smo konačno jednaki kao i ostali parovi, da smo vredni i da imamo pravo na iste usluge i iste opcije – rekla je Kei Sumelt, menadžer projekta festivala “Baltik Prajd”.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Percepcije istopolnih brakova promenile su se poslednjih godina u Estoniji koja ima 1,3 miliona stanovnika, uglavnom nereligioznih. U anketi, koju je ove godine sproveo Estonski centar za ljudska prava, 53 odsto Estonaca podržava istopolne brakove.

Većinska podrška naroda

Taj procenat je pre jedne decenije bio samo 34 odsto. Vanbračne partnere Estonija je pravno priznala od 2013. godine.

Homoseksualnost je dekriminalizovana 1991. godine kada se Estonija odvojila od sovjetske vlasti. Međutim, diskriminacija i nasilje i dalje postoje. U drugim baltičkim zemljama, istopolni parovi imaju manje prava.

Homoseksualnim brakovima protivi se većina estonskog stanovništva koje govori ruski, a koje čini oko četvrtinu stanovništva Estonije.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.