Istopolni brakovi “pred” Bajdenom: Kongres usvojio zakon


Američki Kongres usvojio je danas zakon o zaštiti istopolnih brakova širom SAD, a demokratski predsednik Džo Bajden najavio je da će ga uskoro potpisati.

Već se govori da bi određeni američki biznisi imali pravo da odbiju da služe istopolnim parovima u ime slobode izražavanja, o čemu bi se moglo odlučiti na leto, piše agencija AFP.

Zajednice sklopljene između osoba istog pola, gej ili lezbejskih parova garantovane su odlukom Vrhovnog suda SAD od 2015. godine. Međutim, pošto je Vrhovni sud, kojim sada dominiraju konzervativne sudije, u junu poništio decenijama staro ustavno pravo na abortus, demokrate strahuju da bi na sličan način mogao da promeni zakon o istopolnim brakovima.

ČITAJTE:  Irska predstavnica na Evroviziji je kvir veštica

Prethodno je Senat prošlog meseca odobrio, kako ga nazivaju, Zakon o poštovanju braka, koji je napisan da služi kao zaštitni mehanizam za odluke Vrhovnog suda iz 2015. kojom su legalizovani istopolni brakovi širom zemlje, poznat kao Obergefel protiv Hodžisa.

Taj zakon bi omogućio federalnoj vladi i pojedinačnim državama da priznaju istopolne brakove i brakove između pripadnika različitih rasa, sve dok su ti brakovi legalni u državama u kojima su sklopljeni. Zakon je napisala grupa demokratskih i republikanskih senatora kao odgovor na navode da bi Vrhovni sud mogao da poništi presudu Obergfela, i tako potencijalno ugrozi istopolne brakove širom zemlje.

Kako navodi Rojters, Vrhovni sud je u prošlosti pokazao spremnost da preokrene sopstvene presude, kao što je ranije ove godine ukinuo presudu iz 1973. kojom je legalizovan abortus širom zemlje. Prema američkom Birou za popis stanovništva, u SAD zajedno živi oko 568.000 istopolnih parova.

ČITAJTE:  Tajland usvojio Zakon o istopolnim brakovima

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.