Inicijativa mladih: Neće biti “gej parade” u Čačku

Povodom saopštenja čačanskog odbora Srpskog pokreta Dveri, u kome „otkrivaju saznanja“ da će se u Čačku održati “gej parada” pod sloganom „Ne odričem se“, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) naziva ove najave tipičnim širenjem mržnje kroz lažne vesti, uobičajenom praksom ekstremne desnice širom sveta.

– Srpski pokret Dveri izmišlja vesti i obmanjuje građane kako bi proizveo mržnju i netrpeljivost koja je oduvek bila jedina politika koju imaju. Karavan „Ne odričem se“, u okviru koga su se održali iznenadni mini-Prajdovi centralnim ulicama devet gradova, završen je uoči Beograd Prajda 15. septembra, i održavanje u Čačku nije ni bilo planirano – navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Oni smatraju i da je ceo ton saopštenja Dveri zapravo usmeren ka čelnicima grada Čačka, i da je priča koju su pokrenuli deo međupartijske borbe.

– Čak i kao takvo je apsolutno nedopustivo, pošto je svaka reč u njemu lažna, maliciozna i za cilj ima potpirivanje mržnje prema LGBT+ populaciji i aktivistima i aktivistkinjama za ljudska prava – smatraju u YIHR-u.

Podsećaju i da se u parlamentarnoj proceduri nalaze se tri zakona koja su ključna za pomeranje prava LGBT+ osoba sa mrtve tačke: predlog Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, predlog Zakona o rodnom identitetu i predlog izmena i dopuna Porodičnog zakona.

– Našom kampanjom “Ne odričem se” želimo da ohrabrimo što veći broj građana Srbije da svoje identitete slobodno i mirno izražavaju bilo da žive u Čačku ili bilo kom drugom gradu Srbije – poručuju iz Inicijative mladih.

Podsetimo, tokom održavanja kampanje “Ne odričem se”, pobunila se nekolicina stanovnika Novog Pazara, ali je dolazak karavana u ovaj grad ipak otkazan. Problema je bilo i u Valjevu, gde su aktivisti Inicijative napadnu prilikom promocije beogradskog Prajda.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.