Indija: Lekarima koji tvrde da leče homoseksualnost oduzeti licence


Sud u Indiji naložio je danas državnim i saveznim zvaničnicima da naprave planove za sveobuhvatne reforme kojima će se poštovati LGBT prava, na osnovu presude koja je prevazišla uske okvire slučaja koji je pokrenuo lezbejski par navodeći da ih je policija maltretirala.

Sudija Anand Venkateš iz Višeg suda u Madrasu presudio je u korist para koji se žalio da ih je policija podvrgla uznemiravajućem ispitivanju nakon što su njihovi roditelji podneli prijavu o nestalim licima, prenosi Tanjug.

Sudija je, takođe, iskoristio priliku da donese širu presudu kojom je tražio ukidanje onoga što je opisao kao ilegalnu diskriminaciju pripadnika LGBTQIA+ zajednice.

On je naredio da odeljenja državne i savezne vlade podnesu izveštaje o tome šta nameravaju da preduzmu. Među njegovim preporukama je da policija i vladini službenici prođu obuku za podizanje svesti kako bi se osiguralo poštovanje LGBT prava.

ČITAJTE:  Parada ponosa u Prištini: Gradonačelnik, Kurti i ministri u prvim redovima

Lekarima koji tvrde da mogu da leče homoseksualnost bi trebalo da se oduzmu licence.

Škole i fakulteti bi trebalo da naprave rodno neutralne toalete, a zatvorenici koji se ne ponašaju u skladu sa svojim rodom ili trans-zatvorenici treba da budu smešteni odvojeno ako je potrebno zaštititi ih od seksualnog zlostavljanja.

Neznanje nije opravdanje za normalizaciju bilo kog oblika diskriminacije, napisao je Venkateš.

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.