Igrali između dve vatre na Trgu republike za pomoć LGBT osobama


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transobije organizacija “Da se zna”, neformalna grupa Fem Slam i grupa za trans podršku u okviru organizacije Gayten su organizovale loptanje odnosno “između dve vatre” na Trgu republike.

Cilj je bio da se prikupe sredstva za psihološku podršku LGBT osobama koje su preživele nasilje, a pristuni su simbolično igrali između dve vatre i tako obeležili Ajdaho (#Idahot2017), međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije.

U nizu današnjih aktivnosti organizovan je i protest ispred policijske stanice Stari Grad, povodom napada na tri trans osobe u poslednjih mesec dana. Zahtevano je da se prestane sa diskriminacijom LGBT i trans osoba.

– Labris je u saradnji sa svojom lokalnom mrežom isto tako organizovao jedan mini protest tj. performans. Bilo je čitanje ličnih priča LGBT osoba. Bili su događaji na nivou cele Srbije. Tu smo da se borimo protiv homofobije, protiv diskriminacije, da pričamo sa našim građanima i građankama i da obeležimo internacionalni dan sa članovima i članicama zajednice – rekli su nam iz organizacije “Da se zna”.

ČITAJTE:  Ponovo vandalizovan Prajd info centar u Beogradu

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije danas je prvi put obeležen u sedam gradova u Srbiji zajedničkim akcijama organizacije “Labris”, državnih institucija i lokalnih organizacija civilnog društva.

Kako je saopštio Labris, obeležavanju ovog datuma Beogradu su se prvi put pridružili i Novi Sad, Niš, Subotica, Pančevo, Novi Pazar i Kragujevac, organizacijom javnih aktivnosti kojima je skrenuta pažnja javnosti na položaj LGBT populacije.

U ovih sedam gradova funkcionišu “Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama”, saopštili su organizatori.

U lokalnim mrežama ravnopravno učestvuju LGBT udruženja i predstavnici policije, tužilaštva, gradske uprave, centara za socijalni rad… koje prate i reaguju na slučajeve diskriminacije ove manjnske grupe.

Izvor: Noizz


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.