Identifikovano antitelo koje uništava 98 odsto sojeva HIV-a


Antitelo izolovano iz krvi osobe zaražene HIV-om uspešno je uništilo 98 odsto laboratorijski izolovanih sojeva HIV-a, uključujući i one otporne na druga antitela iste klase.

Velika efikasnost snažnog antitela, nazvanog „broj 6“, čini ga idealnim kandidatom za dalja istraživanja usmerena na lečenje HIV infekcija, kažu naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, najveće biomedicinske istraživačke agencije na svetu.

Stručnjaci sada ispituju evoluciju „broja 6“ kako bi razumeli kako je tačno razvio sposobnost tako efikasnog uništavanja većine sojeva HIV-a.

Identifikacija antitela koja uništavaju HIV bila je pravi izazov za naučnike, jer virus brzo menja površinske proteine kako bi izbegao prepoznavanje od strane imunog sistema.

ČITAJTE:  Drag kraljica nosi olimpijsku baklju u Parizu

Pre otkrića „broja 6“, najbolji kandidat naučnika bilo je antitelo „VRC01“ (ubija 90 odsto sojeva), koje su izolovali u istraživačkom Centru za vakcine američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

„Kao i ‘VRC01’, ‘broj 6’ blokira infekciju tako što se vezuje za virus i sprečava ga da se prikači za ćelije“, rekli su istraživači u saopštenju za javnost.

Nova otkrića pokazuju da „broj 6“ ima prednosti u odnosu na „VRC01“ i nudi „bolje i dugotrajnije dobrobiti lečenja”. Istraživači takođe veruju da neće morati da ga daju intravenozno, već da u salo ispod kože.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, širom sveta krajem 2015. godine živelo je 36,7 miliona ljudi sa HIV-om ili sidom.

ČITAJTE:  Kevin Spejsi slomljen pred kamerama

Izvor: RTS


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.