I ove godine dve parade ponosa u Beogradu


I ove godine u Beogradu su najavljene dve parade ponosa, prva će biti organizovana 23. juna, dok je druga najavljena za 16. septembar.

Parada ponosa Srbije, koju organizuju udruženja Egal, Glic i Laud & Kvir, a čiji je slogan “Matičarka, normalno” biće održana 23. juna u okviru Meseca ponosa u Pionirskom parku od 11 sati, dok će drugu organizovati šest organizacija 16. septembra pod sloganom “Reci da”.

Organizatori parade koja će biti održana u junu naveli su da više od 20.000 trans-osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava.

“Stotine hiljada nas, lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, trans i interseks osoba, okupljeni smo u zajednicu koja mora da se krije, a jednom delu nas država ne daje šansu ni da budemo pravno vidljivi”, piše u njihovom saopštenju.

Oni zahtevaju donošenje zakonskog okvira kojim će se trans-osobama omogućiti pravna vidljivost (“bez sakaćenja i sterilisanja”), donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV/side, posebno kod mladih, i pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite obolelima.

Organizatori Parade ponosa Beograd, najavljene za septembar, zahtevaju odgovornost države za zaštitu ljudskih prava LGBT+ osoba, kažnjavanje nasilja nad LGBT+ osobama, usvajanje zakona o rodnom identitetu i o registrovanim istopolnim zajednicama, podsticanje objektivnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o problemima LGBT+ osoba.

Takođe traže reformu sistema obrazovanja, uključujući uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz udžbenika i usvajanje zakona koji će pored ostalih vidova vršnjačkog nasilja prepoznati i kazniti slučajeve koji su učinjeni zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve.

Izvor: B92


ČITAJTE:  Norveška ratna mornarica plovi pod LGBT zastavom

One comment

  1. Trebalo bi svaki vikend u svakoj opštini organizovati paradu, dok ljudi ne shvate da smo i mi deo srpskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.