Huligani u četiri zida


Još jedna Parada ponosa održana je bez incidenata i nasilja u Beogradu.

Doduše, jedan čovek je uhapšen, jer je pokušao da se probije do učesnika i učesnica Prajda, na sva četiri ulaza bilo je onih koji su negodovali, čak dobacivali najprostije uvrede, a organizovan je i antiprotest u Bulevaru kralja Aleksandra kod Crkve Svetog Marka.

Međutim, to su sitnice u odnosu na onu “krvavu” Paradu ponosa iz 2001. kada su huligani isprebijali učesnike i učesnice ili onu nasilničku iz 2010., kada su verovatno isti ti huligani opljačkali grad, rušili i razbijali. Postavlja se pitanje – šta se to promenilo prethodne tri godine tokom kojih se Prajdovi ne zabranjuju i tokom kojih se mirno završavaju?

ČITAJTE:  Chris Evert i Martina Navratilova pozivaju ženski tenis da se kloni Saudijske Arabije

Odgovor je vrlo prost – ti huligani koji su tokom prethodnih godina tukli, napadali i lomili učesnike i učesnice Prajda i grad Beograd su tada bili u zajedništvu sa aktuelnim političarima (tadašnjom opozicijom), koji su ih na to nezvanično podsticali, a pošto su sada baš ti političari na vlasti, huligani su ostali u “svoja četiri zida”, jer miran Prajd je ono što odgovara sadašnjim vlastima. Zašto? Pa, da bi skupili političke poene kod međunarodnih institucija, stranih delegacija, ambasada, odnosno Evropske unije.

Kao, Srbija je demokratska, moderna zemlja u kojoj su ljudska prava na visokom nivou. Pa, Srbija ima čak lezbejku za premijerku! Sve je to tu da se zamažu oči i domaćoj i stranoj javnosti. Da aktuelni predsednik Aleksandar Vučić zaista poštuje LGBT zajednicu, zalaže se za njihova prava, došao bi na Prajd, a ne bi svake godine otkako je postao “vođa” Srbije naglašavao da mu “ne pada na pamet” da šeta u Paradi ponosa i da “ima pametnija posla”.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

Da je Srbija zaista demokratska i moderna kako tvrdi Vučić, LGBT osobe ne bi svakodnevno trpele nasilje – čak 72 odsto slučajeva fizičkog nasilja nad LGBT osobama dešava se na ulicama, 72 odsto LGBT populacije je izloženo psihološkom nasilju i verbalnom uznemiravanju, a 23 odsto fizičkom nasilju. Da je Srbija zaista demokratska i moderna, kakvom je predstavlja Vučić, procesuirali bi se zločini iz mržnje nad LGBT, kojih je od 2012., kada je ovaj zločin ubačen u Krivični zakonik, bilo poprilično, a do danas nijedan nije istražen. Da je Srbija zaista demokratska i moderna kako tvrdi Vučić, promenio bi se obrazovni sistem, radilo na edukaciji javnosti, doneli bi se zakoni o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu…

ČITAJTE:  Ugovarali sastanke preko Grajndera i pljačkali žrtve

Svakako je pozitivno to što se Prajd najzad održava u mirnoj atmosferi, veselo, uz muziku, dugine zastave i balone, ali Srbija nije toliko demokratska i moderna kako tvrdi Vučić, i jednog dana kada više ne bude na vlasti, opet se može očekivati nasilje tokom održavanja Parade ponosa.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.