Hrvatski vojnik kažnjen zbog vređanja LGBT osoba


Pripadnik hrvatskih oružanih snaga zagrebačkog garnizona proglašen je krivim i osuđen zbog vređanja članova LGBT zajednice na društvenim mrežama nazivajući ih „nakazama”.

Prema presudi koja je objavljena u hrvatskim medijima, on je u julu na svom Fejsbuk profilu podelio sadržaj govora Boška Obradovića iz srpskog parlamenta o „LGBT lobijima” i komentarisao:„Bar neko normalan, a ne kao kod nas svi pedero ljupci podržavaju te nakaze”.

Na suđenju je izjavio da ne misli ni na koga posebno, samo na činjenicu da te ljude štiti zakon i da su zaštićeni „kao polarni medved”, te da se reč pogrdna reč odnosi na homosksualce.

„Dakle, s ciljem stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rodnom identitetu i polnoj orijentaciji povredio je dostojanstvo građana, čime je počinio prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije”, stoji u preusdi.

ČITAJTE:  Ruska izdavačka kuća cenzurisala knjigu o Pazoliniju

Sudija ga je osudio na novčanu kaznu od 30.000 kuna (oko četiri hiljade evra), uz plaćanje još 1500 kuna za troškove prekršajnog postupka. Optužbu protiv vojnika podigla je Vojna policija Glavnog stožera oružanih snaga RH. Presuda je pravosnažna i na nju se ne može žaliti.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.