Hrvatska: LGBT parovi mogu da usvajaju decu


Upravni sud u Hrvatskoj upravo je presudio da istopolni parovi mogu da budu usvojitelji dece.

Danijel Martinović iz udruženja „Dugina obitelj“ izjavio je kako je „veliki trenutak“ odluka Upravnog suda prema kojoj istopolni životni partneri mogu pristupiti proceni da postanu usvojitelji.

“Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, poručuju iz Duginih obitelji.

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote, dvojice gej muškaraca u Hrvatskoj, presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

Gej aktivista Ivan Zidarević, govori za Nova.rs da su do sada Centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj odbijali ili ćutali u administraciji na ovu temu i da je sud presudio da je, onemogućavanje gej parovima da usvoje decu, odnosno, da imaju isti tretman kao i strejt parovi, diskriminacija.

Izvor: Nova.rs


ČITAJTE:  Zakon o istopolnim zajednicama zaglavljen kod Saveta Evrope

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.