Hrvatska “izbacuje” LGBT azilante iz zemlje


Tri LGBT osobe iz jedne afričke zemlje, čija su imena poznata redakciji Indexa, zatražile su prošle sedmice politički azil u Hrvatskoj.

Pre nego što će se prijaviti u Policijskustanicu u Petrinji, obavestili su nevladine organizacije o tome šta nameravaju da urade , ali umesto da ih Hrvatska uputi u proceduru traženja azila, policajci su, prema saznanjima Indexa,, te tri osobe protiv njihove volje prebacili preko državne granice u BiH.

MUP je u odgovoru tom hrvatskom portalu negirao ceo slučaj, ali je kancelarija poverenika za ljudska prava u Petrinji potvrdila da je stupila u kontakt s proteranim osobama, koje se trenutno nalaze u BiH, kao i da je otvoren slučaj.

Iz te kancelarije kažu da već godinama upozoravaju da se migrantima onemogućava pristup sistavu međunarodne zaštite, kao i da se vraćaju preko granice na mestima koja nisu za to predviđena.

ČITAJTE:  Podignuta optužnica zbog ucene i maltretiranja homoseksualaca

Ovaj slučaj se razlikuje od sličnih priča o tražiocima azila s obzirom na to da se radi o LGBT osobama, kao i da se u njihovoj zemlji kriminalizuju takve seksualne orijentacije, odnosno zbog toga što u slučaju povratka riskiraju ne samo višegodišnju kaznu zatvora nego i život.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.