Homofobni potez administracije Donalda Trampa

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa stala je na stranu pekara iz Kolorada koji je odbio da napravi tortu za venčanje istopolnog para, piše “Vašington post”.

Ministarstvo pravde popunilo je saopštenje u ime pekara Džeka FIlipsa, koji je prekršio Antidiskriminacioni zakon Kolorada odbijanjem da napravi tortu za proslavu venčanja Čarlija Krega i Dejvida Malinsa 2012. Filips je rekao da ne pravi torte za istopolne parove jer to vređa njegova religiozna uverenja.

Vlada se složila s Filipsom da je njegova torta oblik izražavanja i da ne može koristiti svoj talenat za nešto u šta ne veruje.

“Primoravanjem Filiposa da učestvuje u ceremoniji koja krši njegova religiozna uverenja krši njegova prava garantovana Prvim amandmanom”, istakao je advokat Džefrei Vol.

Ovaj slučaj naći će se uskoro pred Vrhovnim sudom SAD.

Odluka Ministarstva da podrži Filipsa poslednji je u nizu koraka Trampove administracije da uvede novu politiku što se tiče gej prava, nakon blokiranja transrodnih osoba da služe vojsku i uputstvima u školama kako se prilagoditi transrodnim učenicima, naveo je “Vašington post” .

Ministarstvo je takođe zauzelo stav da gej radnici ne mogu dobiti zaštitu na radu prema federalnom antidiskriminacionom zakonu.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.