Homofobično nasilje u porastu u Velikoj Britaniji


Homofobični zločini počinjeni iz mržnje u poslednjih pet godina u Londonu su porasli za čak 55 odsto pa kandidat konzervativaca za gradonačelnika Shaun Bailey traži hitnu promenu kaznenog zakona kako bi se homofobični napadi oštrije sankcionirali. Bailey je tako homofobične napade stavio u središte predizborne kampanje za novog gradonačelnika Londona koji će se održati početkom maja ove godine.

Na području cele Engleske i Velsa stanje je još gore jer se u pet godina beži porast od čak 160 odsto prijavljenih zločina iz mržnje zbog seksualne orijentacije. U istom razdoblju zločini iz mržnje prema transrodnim osobama su se učetvorostručili – samo prošle godine prijavljeno je čak 2333 takvih slučajeva, izveštava BBC.

ČITAJTE:  Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova

Aktivisti iz organizacije Stonewall upozoravaju i kako 81 posto LGBTQ+ osoba policiji uopšte ne prijavljuje napade. Kandidat konzervativaca za gradonačelnika Londona, Shaun Bailey, traži da se izmenama zakona homofobični zločini iz mržnje izjednače s rasnim i verskim zločinima iz mržnje te da kazne za zločine iz mržnje budu daleko oštrije.

Izvor: LGBTI.ba


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.