Homofobični jutjuber osuđen da pohađa LGBT časove


Kolumbijskom influenseru Luisu Vili, poznatom na internetu kao VestCOL, naređeno je da deli informacije o efektima homofobične netrpeljivosti i pohađa kurs o LGBTQ+ pravima nakon što je objavio nasilan sadržaj upućen LGBTQ+ zajednici na svojim kanalima, rekvaši da bi “pucao svom sinu u glavu ukoliko slučajno bude gej”.

Luis Vila, poznat po svom korisničkom imenu VestCOL, ima milione pratilaca na svojim Jutjub, Twitch, Instagram i X/Tviter nalozima.

Pre dve godine, odnosno 2022.godine, influenser je podelio video pod naslovom „Šta ako moj sin bude trans?“ u kojem je opisao, uvredljivim, grafičkim detaljima kako bi zlostavljao svoje dete ukoliko slučajno ne bude strejt, prenosi američki „Pink News„.

Vila je rekao da bi ga, da je njegov sin gej, upucao tako što bi u njega pucao „17 puta“, dodajući, sa podjednako pogrdnim detaljima, da će, ako se njegovo dete autuje kao trans, upotrebiti pendrek da ga seksualno zlostavlja tako da može „videti da biti trans nije dobro“.

ČITAJTE:  Većina Grka je protiv usvajanja dece u istopolnim brakovima

Nakon ovog videa, tužbu protiv jutjubera podneo je Hose Fransisko Montufar Rodrigez, LGBTQ+ aktivista i advokat, koji je rekao da Viljino ponašanje „normalizuje ubistva, diskriminaciju i seksualno nasilje“ nad LGBTQ+ osobama.

Vrhovni sud Kolumbije utvrdio je da je video snimak, uprkos tome što je uklonjen, mogao biti široko rasprostranjen na društvenim mrežama jer je ostao otvoren oko godinu dana i obrisan je tek kada je Jutjub odlučio da ga skine, jer video krši politiku platforme.

„Izrazi počinitelja na njihovim društvenim mrežama nisu samo diskriminatorni, već materijalizuju i govor mržnje“, navodi se u presudi suda, navodi El Espectador.

„Oni imaju potencijal da podstiču i promovišu nasilje nad LGBTIQ+ populacijom, a posebno transrodnom i homoseksualnom populacijom, s obzirom na to da se tužilac pozivao na mogućnost vršenja nasilnih radnji protiv života i integriteta ovih osoba, uključujući i njihovu sopstvenu porodicu, iz jedinog razloga da se identifikuju kao transrodne i homoseksualne osobe“, piše u presudi.

ČITAJTE:  MUP se oglasio povodom slučaja torture

„Pošto je ovo direktan govor mržnje, on nije zaštićen pretpostavkom o ustavnom pokriću koje proizilazi iz prava na slobodu izražavanja“, dodaje se.

Sud je presudio da 23-godišnji Vila mora da prisustvuje sesiji obuke o pravima LGBTIQ+ osoba, koju nudi Ministarstvo pravde i prava, i da objavi sadržaj na svojim nalozima na društvenim mrežama sa detaljima o efektima anti-LGBTQ+ netrpeljivosti nad LGBTQ+ ljudima – tačnije, mora da snima sadržaj kojim edukuje svoje pratioce da nasilje, diskriminacija, homofobija i transfobija nisu nešto što je normalno i dopustivo.

Vila je pokušao da opravda svoje postupke rekavši da su komentari samo crni humor, opisujući svoj stil kreiranja sadržaja kao onaj u kojem je „zbijanje mračnih i teških šala veoma normalno“.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

„Ja sam osoba koja je postala poznata niotkuda i ne stojim iza svojih reči“, rekao je on u video snimku izvinjenja objavljenom na društvenim mrežama, izvestila je Amerika Kolumbija. „Ja sam mali dečko, ne pridajte mi toliki značaj.“

Nije poznato da li Vila zaista ima dece.

Komentarišući ishod slučaja, Montufar Rodrigez citira Business Insider kako je rekao: „Osećam se veoma srećno. To je rečenica koja pravi istoriju u mojoj zemlji.”

Izvor: Nova S


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.