Hoće li Wonder Woman biti prvi filmski gej superheroj?


Verovatno nikog ne bi trebalo da iznenađuje činjenica da Wonder Woman voli žene kad već zivi u jednopolnoj feminističkoj utopiji. Stvorio ju je 1914. godine psiholog i pisac Vilijam M. Marston, poznati levičarski mislilac na teme seksualnosti i feminizma, koji je (prema knjizi ”The Secret History of Wonder Woman” Džil Lepor) živeo menage a trois sa svojom suprugom Elizabet i njihovom ljubavnicom Oliv Birn.

Tviter kampanja da se tradicionalna seksualnost Kapetana Amerike modifikuje, uslovno rečeno, bila je od starta osuđena na propast. U maju, hešteg #GiveCaptainAmericaaBoyfriend egal je trendovao sa Kardašijan selfijima. Međutim, uzevši u obzir da je patriotski superheroj Krisa Evansa simpatisao kako Pegi, tako i njenu potomkinju Šeron, tokom svog bitisanja u Marvel svetu, tako radikalna seksualna transformacija verovatna je koliko i da Hulk počne da pohađa anger management sesije.

Superheroji, ipak, jesu sve više LGBT, tačno u skladu sa prohtevima publike koja sve više insistira na stvaranju likova koji će pripadati nekoj od marginalizovanih društvenih grupa. U stripu, Marvel je već iscrtao gejeve (X-Men ima dečka), a ni DC, podrazumeva se, nije zaostao, te je pored toga što je Green Lanternu u jednoj verziji našao dečka, Batgirl predstavio kao transseksualku. I, iako je malo indicija da će se bilo koji od njih dokopati bioskopskog platna, sve su šanse da će Wonder Woman probiti led; društvene mreže munjevitom brzinom ušle su u celebration mode nakon što je pisac Greg Ruka objavio da se njegova glavna junakinja ‘očigledno’ upušta u ljubavne veze sa ženama. Zvanično je potvrdio da je amazonska ratnica kvir: ”Ne znam mogu li da budem jasniji,” odgovorio je.

ČITAJTE:  Modni mogul navodno godinama silovao mladiće

Ruka, koji je na liku ove heroine za DC Comics radio dvehiljaditih, ove godine sa upravo DC-em obeležava 75 godina njenog postojanja i štampanja kroz novu Rebirth seriju. I iako su društvene mreže poludele nakon ovih vesti, Ruka je iskoristio priliku da odlučno naglasi svoj stav da kvir identitet ne bi smeo da bude jedina relevatna ravan u oživljavanju ove super žene i da se nikako ne sme tumačiti kao kompenzacija za propuste u pisanju i razvoju lika.

On dodaje i da je u pitanju prilično nezgodan zadatak pomiriti zahteve publike i činjenice da je neophodno dosledno i verno unapređivati heroje. Upravo zato, oštar je kritičar svih autora koji su redefinisali seksualnost svojih likova tako da to bude osnovna nit, bez ikakve dublje svrsishodnosti.

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

Međutim, u slučaju Wonder Woman, njen kvir identitet od velike je važnosti za čitav narativ jer je Themyscira, njena domovina, predstavljena kao raj, a to nužno znači i diverzitet – inkluzivnu i tolerantnu zajednicu.

”Ako je ta zajednica raj, treba da bude moguće da individua unutar nje bude srećna, a da bi to bila neophodan joj je partner – romantična i seksualna veza. A jedina opcija su žene.”

Donekle je u pravu. Verovatno nikog ne bi trebalo da iznenađuje činjenica da Wonder Woman voli žene kad već zivi u jednopolnoj feminističkoj utopiji. Međutim, postoje snažni istorijski argumenti zašto bi ova superheroina trebalo da bude kvir. Stvorio ju je 1914. godine psiholog i pisac Vilijam M. Marston, poznati levičarski mislilac na teme seksualnosti i feminizma, koji je (prema knjizi ”The Secret History of Wonder Woman” Džil Lepor) živeo menage a trois sa svojom suprugom Elizabet i njihovom ljubavnicom Oliv Birn. Obe se navode kao inspiracija za lik superheroine, Elizabet s poznatom frazom ”Suffering Sappho!”, a Oliv izgledom.

Hoće li režiser Dženkins biti dovoljno hrabar da u novi film integriše njen kvir identitet, čineći je tako prvim velikim gej superherojem na filmu? Niko ne traži preterani ”I’m transexual, Barbara” momenat, u stilu Batgirl (što pre, kako se ispostavi, proizvede komičan efekat), već da se na suptilniji način sugeriše na smer u kome ide rivajvovanje njenog lika.

ČITAJTE:  Guverner Ohaja stavio veto na zakon o zabrani promene pola

Ono što Warner Bros mora da promućurno i racionalno razmotri jesu problemi preterane objektifikacije i konačnog pozicioniranja njenog seksualnog identiteta u kontekstu isplativosti: biće to svakako jako riskantan manevar, pronaći ravnotežu radi pridobijanja što šire i raznovrsnije publike (jer, znate, na svakog ozbiljnog fana kom smeta objektifikacija i uprošćavanje idu bar četiri tinejdžera kojima je i ono malo garderobe previše). Svakako, ima onih koji tvrde da je besmisleno da istopolne veze budu tabu 2016. godine, pogotovo kada je i DŽ. K. Rouling već autovala Dambldora (a svi znamo koliko je franšiza, i to dečja, popularna).

Ovde postoji prilika (makar i da budu ispred Marvela), da ova Amazonka dobije adut više, istinski prepoznatljiv znak, glas da je raspoznamo u kakofoniji svih big-screen superheroja koji su se nameračili na bioskope narednih godina; kvir identitet mogao bi da bude njeno novo tajno oružje.

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.