Hjuman rajts voč: Čečenski zvaničnici ponižavali gej zatvorenike


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human rights watch) saopštila je danas u novom izveštaju da su visoki zvaničnici ruske republike Čečenije posećivali objekte u kojima su, prema navodima žrtava, homoseksualci bili protivpravno zatvoreni i mučeni.

Ugledni ruski list “Novaja gazeta” objavio je u aprilu da je čečenska policija uhapsila više od 100 muškaraca za koje veruje da su homoseksualci i da je najmanje trojicu njih ubila.

Novinari Asošiejted presa razgovarali su posle toga sa dve žrtve navodnog obračuna čečenskih vlasti s homoseksualcima i obojica su potvrdila navode ruskog lista.

Čečenski zvaničnici negirali su proganjanje homoseksualaca posle medijskih navoda, a ruski federalni istražitelji poslati su u Čečeniju da istraže slučaj.

ČITAJTE:  Bugarska zabranila neheteroseksualne poruke u školama

U danas objavljenom izveštaju Hjuman rajts voč navodi da je u prvoj nedelji aprila bilo progona homoseksualaca u Čečeniji i da je šest bivših zatvorenika izjavilo da su čečenski zvaničnici, uključujući i dva visoka, posećivali neformalne zatvore i ponižavali uhapšene.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.