Hit igra o Hariju Poteru u senci histerije trans zajednice


Igra Hogwarts Legacy je tokom pretprodaje dobila epitet najprodavanije na Steam platformi. Kupci Deluxe izdanja je mogu igrati i pre nego što se zvanično pojavi u prodaji, ali je igra već sada najpopularnija na platformi za strimovanje Twitch.

Mnogi gejmeri su uprkos rekordima u prodaji čvrsto obećali da neće kupiti igru, pa još savetuju drugim igračima da odustanu od kupovine. Sukob koji već godinama traje na društvenim mrežama povodom stavova autorke knjiga o Hariju Poteru, doneo je žučne rasprave na internetu i optužbe o zlostavljanju.

Zašto je igra o Hariju Poteru dobila negativnu reputaciju?

Ako izuzmemo raspravu o goblinima iz sveta čarobnjaka i njihovoj sličnosti sa antisemitskim karikaturama, bojkot nema veze sa sadržajem Hogwarts Legacy, naprotiv. Mnogi igrači saglasni su u oceni da se radi o vrlo dobroj igri. Ipak, polemike su nastale zbog autorke poznatih romana DŽ.K. Rouling.

ČITAJTE:  Transrodna plivačica iz SAD ne može na Olimpijske igre

Britanska književnica je proteklih nekoliko godina izazvala gnev trans zajednice zbog revolta prema procesu društvene integracije njenih članova. Pobornici pokreta tvrde da je Rouling svojom retorikom podgrejala trans fobiju, a regulatorno telo za kontrolu zaštite prava LGBT+ zajednice GLAAD nazvao je 2020. godine njene komentare okrutnim. Oglasili su se i glumci popularnih filmova Danijel Redklif, Ema Votson i Rupert Grint, ogradivši se od stavova književnice. U međuvremenu, mnogi zaljubljenici u dela o Hariju Poteru morali su da naprave težak izbor i odbace čarobni svet koji je stvorila Rouling, prenosi PC Gamer.

Drama je počela posle objavljivanja eseja 2020. godine u kojem autorka kaže da su joj „trans osobe simpatične“, ali i dodaje da su trans žene zapravo „muškarci u kostimu“. Prava zajednice ocenila je kao pretnju devojkama i ženama sa izraženim polnim karakteristikama. Tako se Rouling suprotstavila škotskoj administraciji koja želi da trans osobama omogući zakonsko prepoznavanje pola. Rouling sugeriše da su deca u velikoj opasnosti od „društvene zaraze“ koja podrazumeva krizu identiteta zasnovanu na nezadovoljstvu zbog pola pripisanog rođenjem.

ČITAJTE:  Ko su "nebinarne osobe" i kako da im se obraćate?

Da li igrati Hogwarts Legacy ili ga zaobići?

Kada je reč o igri Hogwarts Legacy, Roling nema direktnu vezu sa dilemom koja je pokolebala mnoge igrače. Glavni problem je u prihodu koji će književnica dobiti od prodaje igre kao tvorac čarobnog sveta Harija Potera. Za pobornike prava trans osoba ovakav epilog je poražavajući, pa kažu da će Rouling zapravo biti nagrađena za anti-trans retoriku, piše The Forbes.

Premijera naslova inspirisala je kritičare DŽ. K. Rouling da ga unapred odbace, ali se uprkos suprostavljenim stavovima igra dobro prodaje. Značajan broj fanova veruje da bi trebalo razdvojiti percepciju dela i njegovog tvorca. Popularni strimer xQc koji ima više od 11 miliona pratilaca na platformi Twitch, kritikovao je aktiviste koji osuđuju kupce Hogwarts Legacy. On tvrdi da ljudi širom sveta svakodnevnom potrošnjom finansiraju različite protivurečne društvene pojave. Statistika kaže da kupci Deluxe izdanja Hogwarts Legacy koji strimuju svoje avanture na platformi Twitch, imaju više od milion pregleda i 120.000 pratilaca.

ČITAJTE:  Hongkong: Promena oznake pola u ličnim kartama

Izvor: Benchmark.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.