Hapse i muče ljude samo zato što su gej

Vlasti u Bakuu, azerbejdžanskoj prestonici, počele su da hapse pripadnike LGBT populacije, piše “Gardijan”. Nešto slično dogodilo se u Čečeniji, ali je tamošnja vlast to demantovala tvrdnjom da “homoseksulaci u toj državi ne postoje”. Vlasti u Bakuu dale su gotovo podjednako bizarno obajšnjenje.

“Gardijan” navodi da je s redakcijom kontaktirala osoba koja tvrdi da se hapšenja i mučenja dešavaju već desetak dana i da je on sam to iskusio na svoj koži.

– I ranije je bilo hapšenja i zabrana, ali je ovo nešto mnogo veće, sistemsko i široko rasprostranjeno – kaže Samed Rahimli, advokat iz Bakua, koji brani one koji su hapšeni zbog svog seksualnog opredeljenja.

On lično zna za najmanje 60 slučajeva u kojima su LGBT osobe hapšene u nedavnim racijama i osuđivane na 20 dana zatvora ili novčanu kaznu, samo zato što su gej. Sa druge strane, azerbejdžanska vlast tvrdi da se ne hapse sve gej osobe, već samo one koje “svojim ponašanjem pokazuju manjak poštovanja”.

– Racije nisu protiv svih seksualnih manjina. Uhapšene su osobe koje su pokazale manjak poštovanja prema svima oko sebe, iritirale građane svojim ponašanjem, kao i osobe za koje vlasti i policija veruju da imaju polnoprenosive bolesti – izjavio je Eskhan Zakhidov, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ipak, Zakidov nije pojasnio šta znači iritantno ponašanje ili manjak poštovanja. Drugi zvaničnici azerbejdžanskog MUP-a tvrde da racije nisu targetirale LGBT osobe, već one koje su povezane sa prostitucijom i to nakon navodnih žalbi lokalnog stanovništva.

“Gardijan” piše da su se novinari tog lista dopisivali sa trojicom muškaraca koji su uhapšeni tokom racija. Iz bezbednosnih razloga niko od njih nije želeo da otkrije svoj identitet, a tvrde da su pretučeni u policijskoj stanici i pušteni tek nakon što su platili kaznu od 150 manata (oko 60 evra).

Jedan od njih kaže da su mu u policiji rekli da će ga uhapsiti ukoliko ga ponovo vide na ulici, zbog čega se sada plaši da izađe napolje. Drugi tvrdi da su mu policajci prišli u klubu i da su došli da traže gej osobe. On tvrdi da su neki njegovi prijatelji i sada u zatvoru, a da policija sprovodi racije po gradu tražeći gej ljude.

U Azerbejdžanu je inače homoseksualnost zakonom zabranjena, a prema prošlogodišnjem “LGBT indeksu”, ta bivša sovjetska republika najgore je mesto za život pripadnika gej popualcije od 49 zemalja koliko se nalazi na listi.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.