Grupe za ljudska prava osudile novi mađarski zakon


Grupe za ljudska prava osudile su novi mađarski zakon koji zabranjuje usvajanje dece istopolnim parovima i primenjuje strogo hrišćanski konzervativni stav na definiciju porodice.

U amandmanu, koji je juče usvojila mađarska desničarska vladajuća koalicija u parlamentu, porodicu je definisana kao “zasnovana na braku i odnosu roditelja i deteta” i navodi se da je “majka žena, a otac muškarac”.

Promene su poslednji u nizu poteza koje kritičari vladajuće nacionalističke stranke Fides i njenog lidera premijera Viktora Orbana, smatraju neprijateljskim potezom prema pravima LGBT populacije. Dejvid Vig, direktor organizacije Amnesti u Mađarskoj, usvajanje amandmana je označio kao “mračni dan za ljudska prava”.

Poslanici jedne opozicione stranke su u znak protesta bojkotovali glasanje u parlamentu.

ČITAJTE:  Chris Evert i Martina Navratilova pozivaju ženski tenis da se kloni Saudijske Arabije

Istopolni brakovi su u Mađarskoj zabranjeni Ustavom 2012. godine, ali su civilna partnerstva priznata. Međutim, novi amandman predviđa da samo bračni parovi mogu usvajati decu, dok je istpolnim parovima ili samcima to onemogućeno. Amandman takođe zadužuje državu da “štiti pravo dece na samo-identitet prema polu po rođenju” i nalaže da se deca vaspitavaju “u skladu sa vrednostima zasnovanim na mađarskom ustavnom identitetu i hrišćanskoj kulturi”.

Usvajanje novog zakona usledilo je posle skandala u koji je umešan Jožef Šajer, član Evropskog parlamenta i jedan od osnivača Fidesa, koji je podneo ostavku, nakon što je obelodanjeno da je učestvovao na jednoj gej zabavi u Briselu, kada je policija upala zbog kršenja epidemioloških mera.

ČITAJTE:  Tabloidi napadaju udruženje "Da se zna" zbog navodne prodaje narkotika

Policija je saopštila da je Šajer, koji je bio jedan od glavnih autora mađarskog novog ustava iz 2012. godine koji je ograničio LGBT prava, uhvaćen sa drogom u rancu nakon pokušaja bekstva sa zabave. Kasnije je dao ostavku u Fidesu. Budimpešta prajd, organizator najvećeg LGBT događaja u Mađarskoj, je u saopštenju naveo da je slučaj Šajer pokazao licemerje Fidesovog hrišćanskog konzervativizma.

Luca Dudic, portparolka najveće organizacije za prava LGBT populacije u Mađarskoj “Hatter Societi”, rekla je za Asošijeted pres da novi amandman krši međunarodne norme ljudskih prava.

Zbog nedostatak usvojitelja u Mađarskoj mnoga deca su bila usvojena u inostranstvu, rekla je ona, a dalje ograničavanje tog broja rezultiraće da će “više dece ostati u državnoj nezi ili biti usvojeno u inostranstvu gde ne mogu da sačuvaju svoj jezik ili kulturni identitet”.

ČITAJTE:  Žena u Rusiji osuđena na zatvor zbog minđuša duginiih boja

Prema poslednjem amandmanu, samci su mogli da usvoje decu uz posebnu dozvolu ministra nadležnog za porodične poslove.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.