Grlićev “Ustav RH” je najbolji film festivala u Montrealu!


Dugometražni igrani film Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića osvojio je glavnu festivalsku nagradu ‘Grand Prize of the Americas’ uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, čije se 40. izdanje održalo od 25. kolovoza do 5. rujna. Film je osvojio i novčanu nagradu od 100.000 dolara.

Žiri u kojem su sjedili predsjednik festivala Pierre-Henri Deleau, redatelji Claude Gagnon, Goran Marković i Eliseo Subiela te producent Donald Ranvaud, najboljim su proglasili Grlićev Ustav Republike Hrvatske koji je u natjecateljskom programu prikazan s još 21 naslovom, javlja Hrvatski audiovizualni centar.

“Ljubavnu priču o mržnji inspiriranu stvarnom zemljom hrvatska publika imat će priliku gledati od 6. listopada u distribuciji Blitza. Film donosi priču koja razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. Također, ovaj se film pita može li se netko uronjen u predrasude i mržnju pretvoriti u normalno ljudsko biće i može li takav netko ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi. Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja. Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske”, navodi HAVC.

ČITAJTE:  "Topli film" premijerno na Beldocsu 22. maja

U glavnoj ulozi pojavljuje se srpski glumac Nebojša Glogovac koji glumi umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, a uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

 1. Svekolika je hrvatska nacija «genetski poremećena»,
  posve, «bolesna u svojoj genetskoj srži»,
  tako da «hrvatski nacionalizam
  u svojoj bitnoj konzekvenci nužno završava u ustaštvu».

  (Milan KANGRGA, 2001.)

  «Praxis mahom nije spominjao ni srpstvo ni hrvatstvo,
  naglašavalo se jugoslavenstvo i čovjek kao takav.
  To se moglo doživjeti – u krajnjoj konzekvenciji –
  kao potiskivanje hrvatstva, ako ne i kao njegovo negiranje.
  Srbi u Hrvatskoj našli su u njemu svog zaštitnika»

  (Stanko LASIĆ, 2000.).

  USKI „GRLIĆ“ PRAXIS-FILOZOFSKOGA FAŠIZMA

  Ne slučajno najavljen kroz STANKOVIĆEV “prozor u svijet“, GRLIĆ-TOMIĆEV prvorazredni je školsko-agitpropovski „kultrurkampf“ uradak USTAV REPUBLIKE HRVATSKE – ambijentalno, pače, i obiteljski (Grlić) – očigledno nadahnut „tankoćutnom“ PRAXIS-filozofijom, čiji je vrhunski bard – Milan KANGRGA (v. moto), uz ino, razvio originalno biološko objašnjenje o «defektnosti hrvatskog naroda» (Nenad SESARDIĆ).
  Radi se o očiglednom praxis-filozofskom rasizmu, štono jednom narodu potire pravo na samoodređenje («zločin samoodređenja»), koje će se, štoviše, pripisati kano «Intelektualni prkos Milana Kangrge» (Božidar JAKŠIĆ).
  Uglavnom, nakon povijesna debakla i raskrivene biti „praxis-filozofije“ (v. drugi moto), kroz uski se paraumjetnički „grlić“ pripušta da «filozofi prakse ponovno jašu» (N. Sesardić), otkrivajući: kako je „smijeh najbolji lijek“ protiv hrvatske fašizacije. Naime, „mi smo i krenuli u ovaj film potaknuti mržnjom koja se na ovim prostorima uspješno gajila u devedesetima, a sada je ponovno postala važno oružje u izbornoj borbi politike protiv politike“ (D. Grlić).
  U toj titanskoj borbi, nakon prošlo nedjeljna „ugroženog Srbina“ Milorada PUPOVCA, uz današnja „umjetničkog prkosnika“ Rajka GRLIĆA – mamuzan „crvenim fašizmom“ – nezamjenjivi Aca STANKOVIĆ još jednom priskrbljuje urbi et orbi sva dužna priznanja i slavu. AFERIM!
  Zbog svega toga složno kličemo:
  SMRT HRVATSKOM FAŠIZMU! –
  SLOBODA JUGOSLAVENSKOM NARODU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.