Godišnjica masovnog zločina u gej noćnom klubu na Floridi

U SAD je obeležena godišnjica masovnog zločina u gej noćnom klubu u centru Orlanda na Floridi, gde je naoružani napadač Omar Matin, u ime Islamske države, 12. juna 2016. ubio 49 osoba, a nekoliko desetina ranio, nakon čega je policija u njega ispalila smrtne hice.

 Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru poručio da nikada neće zaboraviti žrtve koje su izgubile živote u toj stravičnoj pucnjavi.
U ponedeljak su u Orlandu crkvena zvona zvonila 49 puta u znak sećanja na najgoru masovnu pucnjavu u modernoj američkoj istoriji, a zastave su spuštene na pola koplja, prenosi AP.

Senator sa Floride Bil Nelson rekao je da tih 49 osoba, koji su ubijene u noćnom klubu “Puls” pre godinu dana, “nisu umrle uzalud”.

Nelson je, zajedno sa još jednim senatorom sa Floride, republikancem Markom Rubijom, u ponedeljak objavio rezoluciju kojom se odaje pošta žrtvama, a o tom masakru govorio je u američkom Senatu.

Istovremeno, stotine ljudi u Orlandu ostavile su cveće, poruke i crteže ispred noćnog kluba u znak sećanja na ubijene, a mnogi su plakali za vreme svečane komemoracije, kada je glasno pročitano ime svake žrtve počev od 02:02 sati, u vreme kada je pucnjava počela pre tačno godinu dana.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.