GLIC osuđuje homofobične izjave Ace Lukasa

Gej lezbejski info centar osuđuje homofobične izjave Ace Lukasa koje su preneli štampani i elektronski mediji, jer je javno iznošenje nečije stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije vid diskriminacije naročito kada je u pitanju pokušaj političke diskreditacije.

Lukas je izjavio o Vuku Jeremiću: “Ja sam davno bio hrabar, pa sam priznao, a ti nemaš m**a da priznaš, pa onda misliš da smo mi svi ludi, pa ćeš prozivkom sebe prikriti? Narkomančino, ajde da čujemo kako se častite kada “vodite ljubav” ti i tvoj školski drug i prisećate se školskih dana onih lepih devedesetih!”

Zakon o zabrani diskriminacije kaže da je seksualna orijentacija privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, da svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji ako želi, a da je diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjavanja zabranjeno!

Ovo nije prvi put da Aca Lukas daje homofobične izjave i napada LGBT populaciju, zbog kojih je podneto više pritužbi i tužbi protiv njega od strane organizacija civilnog društva.

Primećujemo opasan seksistički i homofobični trend na društvenim mrežama i političkom diskursu da se politički protivnici diskredituju tako što se njihova seksualnost ili seksualne uloge koriste za ponižavanje i omalovažavanje. Nedavne izjave Ace Lukasa i Bojana Pajtića su najproblematičniji skori primeri ove prakse, koja traje već duže vreme.

Bojan Pajtić je na Tviteru napisao: “Nela Kuburović u drugom stanju. Eto. A sve vreme je napadate da ništa ne zna.”

Ovom prilikom želimo da osnažimo žrtve homofobičnog i seksističkog maltretiranja da reaguju i slučajeve prijavljuju, pre svega Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i nudimo svu podršku i pomoć da se takvom ponašanju stane na put! Takođe, pozivamo Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da češće javno reaguje i osuđuje seksizam i homofobiju u srpskoj politici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.