Gej vozač u F1? Imao bi pozitivan uticaj!


Vozač Aston Martina Sebastijan Fetel prethodnih godina ustoličio se kao je dan od najvećih boraca za LGBTQ prava u svetu automoto sporta, a šampionat Formule 1 često je bio podvrgnut kritikama jer se trke održavaju u zemljama gde se prava ovih zajednica često surovo krše.

Međutim, 34-godišnji Nemac ne deli mišljenje nekih da bi F1 trebalo da se kloni netolerantnih država po ovom pitanju, već naprotiv, da podiže svest o problemima koji nesumnjivo postoje.

Četvorostruki prvak sveta se 2021. godine javno pobunio protiv zakona koji je stupio na snagu u Mađarskoj i koji podrazumeva sprečavanje opisivanja i obrazovanja dece mlađe od 18 godina o homoseksualizmu i transrdodnim osobama.

„Formula 1 će se voziti u 23 države tokom ove sezone i neke su strože od drugih. Međutim, šta bi se dogodilo ako bismo bojkotovali zemlje u kojima se krše prava? Na taj način bismo ostali nemoćni u pogledu menjanja stava. Mislim da pozitivan efekat možemo da postignemo ako se trkamo i pristojno, ali i čvrsto i nedvosmisleno, kažemo koje je naše mišljenje. Vrednosti i principi ne smeju da ostanu na graničnim prelazima“, rekao je Sebastijan Fetel, koji je u znak podrške LGBTQ zajednici na „Hungaroringu“ nosio obuću u bojama duge.

ČITAJTE:  Autovao se Ralf Šumaher

Ne podržavam LGBTQ prava da bih bio popularan, već da bih olakšao poziciju tim ljudima. Ako sam nekome uspeo da skrenem pažnju na ovaj problem, to je odlučno. Mislim da gej ljudi mogu da kažu da imaju mene kao strejt saveznika. Mislim je pre to bilo teško ostvarivo, ali sada bi gej vozač u F1 šampionatu imao pozitivan uticaj“, kaže Nemac za popularni gej časošpis „Attitude“.

Izvor: Sport klub


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.