Gej venčanja ojačala američku ekonomiju za skoro četiri milijarde dolara


Venčanja istopolnih parova ojačala su državnu i lokalnu ekonomiju za oko 3,8 milijardi američkih dolara otkako je 2015. godine Vrhovni sud Sjedinjenih Država legalizovao istopolni brak, stoji u studiji.

Gotovo 300.000 gej i lezbejskih parova sklopilo je brak otkako ga je Vrhovni američki sud legalizovao, navode u studiji istražitelji sa Instituta Vilijams pri kalifornijskom Pravnom fakultetu.

Legalizacija istopolnih brakova “promenila je živote istopolnih partnera i njihovih porodica”, kaže autorka studije Kristi Malori i ističe “ona je i veliki doprinos ekonomiji državnih i lokalnih vlada”.

Oko 3,2 milijarde dolara potrošeno je na venčanja, a hiljade gostiju koji putuju na venčanja potrošile su 544 miliona dolara. Ta venčanja proizvela su dalje oko 244 miliona dolara na ime državnih i lokalnih taksi. Dalje, istopolna venčanja donose platu za 45.000 radnih mesta, navodi se u studiji.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

Istopolnu bračnu zajednicu prva je legalizovala američka savezna država Masačusets 2003. godine, a njen primer sledilo je nekoliko drugih država.

Do odluke Vrhovnog suda, koja se smatra istorijskom prekretnicom, sklopljeno je oko 242.000 istopolnih brakova, navodi se u studiji. Taj je broj sada više nego udvostručen i u SAD-u danas više od pola miliona gej i lezbejskih parova živi u zakonitom braku.

SAD je jedna od 28 država članica Ujedinjenih naroda koja priznaje istopolni brak kao zakonit pošto im se u utorak pridružila latinoamerička država Kostarika.

Grupa “Open For Business” procenjuje da će istopolna venčanja na Kostariki doneti ekonomiji te zemlje 592 miliona dolara.

Institut Vilijams u studiju je uključio brojke i procene temeljene na podacima Američkog statističkog zavoda.

ČITAJTE:  Kosovska ministarka pravde najavila legalizaciju istopolnih zajednica

Izvor: 021.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.