Gej učitelj u Bugarskoj brine zbog zakona protiv ‘LGBT propagande’


Ivan inače ne prati skupštinske rasprave, posebno tokom raspusta.

Ali 7. avgusta, bio je zakucan za telefon prateći događaje u Narodnoj skupštini, bugarskom jednodomnom parlamentu, pošto je proruska, krajnje desničarska partija Preporod uvela amandman za zabranu onoga što je nazvala “LGBT propagandom” u školama.

Ivan, (34) bio je posebno zainteresovan jer je učitelj. Ali takođe, zato što je gej, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ivan, koji je od RSE tražio da koristi samo njegovo ime, bez daha je posmatrao kako parlament raspravlja i na kraju usvaja i amandman koji pojašnjava šta je “netradicionalna seksualna orijentacija”. Bugarski predsjednik Rumen Radev potpisao je 15. avgusta oba amandmana na zakon.

Slušajući aplauze u parlamentu, Ivan kaže da nije mogao da vjeruje šta se dogodilo. “Bio sam u totalnom šoku što je ova stvar prihvaćena”, rekao je on za Bugarski servis RSE. “I još sam u potpunom šoku.”

U socijalno konzervativnom društvu, mnoge LGBT osobe u Bugarskoj suočavaju se sa velikom stigmom i skrivaju svoj seksualni identitet od svojih rođaka, prijatelja i poslodavaca.

Bugarska je jedna od rijetkih zemalja u Evropskoj uniji koja ne daje jednaka građanska prava homoseksualnim i heteroseksualnim osobama. Prošle godine je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavezao Bugarsku da kreira pravni okvir za priznavanje istopolnih veza, što je obaveza koju Sofija još nije ispoštovala.

ČITAJTE:  Savet Evrope pozvao Bugarsku da ne usvoji zakon o gej propagandi

‘Uvijek im kažem da imam muža’
Ivan je, međutim, izuzetak po tome što je godinama bio otvoren o svojoj seksualnoj orijentaciji, uključujući i svoje kolege u nižim i srednjim školama u kojima je predavao. Ima muža sa kojim se oženio u Danskoj i zajedno imaju dijete.

Iako razumije da u Bugarskoj postoji stigma, diskriminacija i predrasude prema gej osobama, Ivan kaže da je za 11 godina koliko predaje matematiku imao samo jedan negativan incident u vezi sa njegovom seksualnom orijentacijom.

Pomaže, kaže, to što njegov izgled nije u skladu sa popularnim bugarskim stereotipima o tome kako gej muškarac izgleda. Njegovo mirno držanje, otvorenost i spremnost da odgovori na pitanja o tome da je homoseksualac, kaže, takođe su mu olakšali.

Dok nosi prsten, kaže da ga kolege i učenici u privatnoj školi u Sofiji u kojoj radi često pitaju za njegovu “ženi”.

“Uvijek im govorim da imam muža. To nije nešto što krijem”, rekao je on. “Reakcija je obično iznenađenje, ali ništa više.”

Ali Ivan je zabrinut da bi se tolerancija i prihvatanje koje je doživio mogli promijeniti izmjenama zakona o obrazovanju.

“Šta će biti od sada kada me budu pitali o mom privatnom životu? Imam li pravo da kažem istinu da imam muža? Ili moram da lažem?” upitao je.

Ili, pita se: “Ako dijete kaže u školi da ima dvije majke ili dva oca, da li je to kršenje zakona? Ako direktor želi da zaposli nastavnika koji je otvoreno gej, da li je to prekršaj?”

ČITAJTE:  MUP Crne Gore odbio zahtev za azil gej Rusu

Nakon prvobitnog šoka parlamentarnog glasanja, Ivan je sada zaokupljen takvim pitanjima. To je dijelom, kaže, i zbog dvosmislenog teksta zakona, koji su kritikovali pravnici i stručnjaci.

“Amandman je toliko uopšten da sve može da spada u kategoriju ‘propagande'”, kaže Ivan.

Čak i prije nego što su zakonski amandmani stavljeni na glasanje, bugarsko ministarstvo obrazovanja je reklo da će takvi nejasni tekstovi izazvati probleme jer ne pojašnjavaju šta je dozvoljeno, a šta ne. Nacionalna mreža za djecu (NMD) je 8. avgusta u saopštenju navela da nedorečenost amandmana znači da se oni mogu primijeniti na kontradiktoran i proizvoljan način.

Strahovi od uznemiravanja
Ivan se takođe plaši da će LGBT studenti biti izloženi većem uznemiravanju zbog novog zakona.

U studiji iz 2024. koju je sprovela Agencija Evropske unije za osnovna prava sa sjedištem u Beču, 72 odsto ispitanih LGBT osoba iz Bugarske navelo je da su bili maltretirani u školi na osnovu njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Ovo će, kaže Ivan, samo biti gore.

“Ljudi koji uznemiravaju LGBT osobe osjećaće se još više osnaženim i zaštićenim. Donošenjem amandmana, to je kao da im kažete: Nastavite da radite ono što radite”, rekao je on.

ČITAJTE:  Izazovi i rešenja: Stambeno pitanje LGBTQ parova

“Ništa ne spriječava da se novi zakon koristi kao sredstvo pritiska protiv bilo koje osobe i organizacije civilnog društva”, navodi se u saopštenju NMD-a. “Tako će od nove školske godine svaki učenik, roditelj ili nastavnik moći da bude proganjan i ponižavan zbog ‘drugačije seksualne orijentacije’.”

To bi moglo, upozorila je dječja organizacija, “dovesti do povećanja slučajeva nasilja, samoubistava i samopovređivanja”.

Ivan takođe kaže da je zabrinut što je amandman znak da se Bugarska kreće u antidemokratskom pravcu, prateći vođstvo zemalja kao što su Rusija i Mađarska. Obje zemlje su već donijele slične zakone, koje su grupe za ljudska prava kritikovale zbog kršenja slobode izražavanja i promovisanja diskriminacije i zlostavljanja LGBT osoba.

“Ono što me brine je to što ne znam šta da očekujem. Ako počne da se dešava više stvari, više ograničenja, moguće je da ću početi da razmišljam o emigriranju”, rekao je on. “Razmišljao sam o tome ranije, ali ovo utiče na mene veoma lično.”

Ivan je takođe zabrinut kako će zakonske izmjene uticati na obrazovanje generalno u Bugarskoj. “Škola je mjesto gdje djeca moraju da nauče da razmišljaju i kritički misle”, rekao je on. “Stoga, ne bi trebalo da postoje tabu teme, već više tačaka gledišta.”

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.