“Gej svadbena torta” pred Vrhovnim sudom SAD

Vrhovni sud SAD zasedaće u utorak zbog slučaja homoseksualaca iz Kolorada kojima je poslastičar odbio da napravi tortu za venčanje zato što su gej, piše BBC.

Kako navode, 2012. godine poslastičar Džek Filips odbio je da Dejvidu Malinsu i Čarliju Krejgu napravi tortu jer se to kosi s njegovim hrišćanskim uverenjima.

BBC piše da je torta bila namenjena za žurku kojom su planirali da proslave svoje venčanje u Masačusetsu nekoliko meseci kasnije.

Međutim, Filips im je odgovorio da njegova “poslovna praksa nije da pravi torte za istopolne brakove“. Umesto toga, ponudio im je druge proizvode, uključujući rođendanske torte i kolačiće.

Par je nakon toga podneo žalbu Komisiji za ljudska prava Kolorada, koja je usvojena. Inače, ta savezna država SAD zakonom zabranjuje diskriminaciju mušterija na osnovu rase i seksualne orijentacije.

Nakon toga, sud u Koloradu doneo je odluku da je postupak poslastičara protivzakonska diskriminacija.

Ipak, Filips je odlučio da se žali Vrhovnom sudu SAD.

Prema njegovim rečima, torte koje pravi su umetnički izraz i stoga mu se garantuje sloboda govora prema Ustavu SAD, koji ga štiti od toga da “pravi kreacije koje šalju poruke kojima se protivi“.

Njegovi advokati takođe ističu da on nije prekršio nijedan zakon protiv diskriminacije jer nije izbacio par homoseksualaca iz prodavnice ili odbio da ih usluži.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.