Gej romansa koja osvaja svet

Glumac Timoti Šalame (22) je zahvaljujući filmu “Zovi me svojim imenom” (Call Me By Your Name) postao treći najmlađi kandidat za najboljeg glumca u istoriji dodele Oskara.

Od kada se dodeljuje ova prestižna nagrada, mlađi od Timotija su bili Džeki Kuper, koji je sa devet godina nominovan za film “Skippi” (1931) i Miki Runi, koji je u 19-oj godini nominovan za “Babes in Arms” (1939). Inače, Timoti je prvi kandidat za najboljeg glumca koji je rođen 90-tih.

Film koji će biti prikazan na Festu pod nazivom “Zabranjena ljubav” adaptacija je romana Andrea Asimana koju je za film prilagodio legendarni američki 89-godišnji reditelj Džejms Ajvori (“Soba s pogledom”, “Ostaci dana”, “Hauardov kraj”). Šalame glumi 17-godišnjeg mladića Elija koji sa roditeljima živi u italijanskom selu tokom osamdesetih godina i koji se upušta u ljubavnu avanturu sa starijim studentom Oliverom (Armi Hamer).

Priča počinje kada Elijev otac, arheolog, poziva američkog diplomca Olivera da živi s njegovom porodicom tokom leta 1983. kako bi mu pomogao oko profesorskog posla. U početku je Elio veoma oprezan prema gostu, pa iako izmišlja sve više razloga kako bi provodio vreme s Oliverom, on ga često ismeva između ostalog i zbog njegovog američkog akcenta.

Njihovi verbalni sukobi ubrzo poprimaju erotsku notu, pa dok idu zajedno na plivanje ili u duge šetnje, njihov fizički i emotivni odnos postaje sve intimniji…

Timoti Šalame je izjavio da nije očekivao da će ovaj film biti tako dobro primljen, ali zna da pričanje jedne kvir ljubavne priče nosi “veliku odgovornost”.

– Vodili smo se knjigom Andrea Asimana. Sviđa mi se Elio na početku, kao što je to uobičajeno u mnogim prijateljskim odnosima kada se divite drugoj osobi, ali sa Oliverom je to malo odmaklo – izjavio je mladi glumac.

Senzualni film Luke Gvadanjina osvojio je četiri nominacije za nagradu Oskar i to za najbolji film, glavnu mušku ulogu, adaptirani scenario i pesmu.

U kategoriji za najboljeg glumca pored Timotija Šalamea nominovani su i Danijel Dej-Luis (“Fantomska nit”), Danijel Kaluja (“Beži”), Geri Oldman (“Najmračniji čas”) i Denzel Vošington (“Advokat”).

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.