Gej muškarci u Izraelu će moći da budu davaoci krvi


Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic objavio je danas da će biti ukinuta zabrana homoseksualcima da dobrovoljno daju krv.

– Diskriminacija protiv gej muškaraca i mogućnosti da doniraju krv je završena. Kada sam postao ministar, naredio sam uklanjanje degradirajućih i nebitnih pitanja iz formulara prilikom davanja krvi, što su ostaci stereotipa koji pripadaju istoriji – izjavio je Horovic, a preneo “Tajms of Izrael”.

Horovic, drugi član Kneseta u istoriji koji je javno priznao da je gej, dodao je da je put do današnje odluke bio dugačak.

– Godinama smo pokušavali da se oslobodimo zabrana i sada smo najzad uspeli. Nema razlike kod ljudi, krv je krv. Ovo je istorijski trenutak za prava LGBT zajednice u Izraelu – poručio je ministar putem Tvitera.

ČITAJTE:  Počeo treći festival „Merlinka klasik“

On je dodao da će sve zabrane biti ukinute od 1. oktobra, a u formularu, umesto pitanja o istopolnim fizičkim odnosima, pisaće da svi davaoci krvi “moraju da čekaju tri meseca nakon visokorizičnih seksualnih odnosa sa novim partnerom ili više partnera.”

Udruženje LGBTQ jednakost u Izraelu pozdravilo je objavu ministra.

– Okončanje diskriminacije prilikom davanja krvi je istorijski trenutak za gej zajednicu i izraelsko društvo na putu ka jednakosti. Krv stotine hiljada građana nije drugorazredna – navodi se u saopštenju udruženja.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.