Gej kongresmen će položiti zakletvu na Supermenu


Robert Garsija je novi američki kongresmen. Na Tviteru je objavio da će zakletvu položiti na Ustavu SAD što se podrazumeva, ali i na svom uverenju o državljanstvu, fotografiji roditelja, i na stripu o Supermenu iz 1939. godine.

To su tri stvari koje njemu “lično mnogo znače“, objasnio je, a evo i zašto.

Roditelje je izgubio u pandemiji Covid -19. U SAD se doselio iz Perua sa majkom, kad je imao pet godina . On je gej i oženjen je.

Smatra da “svako ko se razume u strip zna da su stripovi suštinski deo američke fikcije“, kao i da se u stripovima nalaze neprocenjive lekcije vezane za njegovo odrastanje i kao imigranta i kao člana LGBT zajednice.

ČITAJTE:  Češka odobrila istopolne zajednice, ali odbacila da ozakoni istopolne brakove

Godine 2021, nakon što je DC Comics objavio da će novi Supermen biti biseksualac, gospodin Garsija je tvitovao: “Postao sam obožavalac Supermena kao dete jer sam se srodio s njim. Bio je imigrant, imao je osećaj za pravdu i tajni identitet.”

Istina, polaganje zakletve za Američki kongres ne stripu nije uobičajeno, ali nije protivzakonito.

Džejn Kembel, predsednica Istorijskog društva Kapitola Sjedinjenih Država rekla je da “ne postoji obavezan tekst na osnovu kojeg novi funkcioner mora da položi zakletvu“.

Tokom istorije, rekla je gospođa Kembel, novoizabrani članovi Kongresa koristili su različite tekstove, uključujući Hebrejsko pismo, jevrejske verske tekstove, kopije Kurana i Bhagavad Gitu (hinduistički sveti tekst). 2007. demokrata Keith Ellison iz Minesote, prvi musliman izabran u Kongres, položio zakletvu koristeći Kur’an koji je nekada posedovao Tomas DŽeferson. Mnoge uspomene, poput DŽefersonovog Kurana i stripa o Supermenu, za ovu priliku je pozajmila Kongresna biblioteka. Ostali rekviziti koje je Biblioteka pozajmila za ceremonijalno polaganje zakletve uključuju džepnu Bibliju Roze Park i Biblia Hebraica, prvu kompletnu hebrejsku Bibliju objavljenu u Americi. Ali još ni jedan strip.

ČITAJTE:  Istraživanje o nasilju u lezbejskim partnerskim odnosima

Izvor: Vreme


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.