Gej afera u ruskoj crkvi


Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril naložio je uklanjanje episkopa episkopa armavirsko-labinskog Ignatija Buzina i kostomukško-kemskog Ignatija Tarasovova.

Oni više neće upravljati svojim eparhijama i biće izvedeni pred crkveni sud.

Kako je saopšteno na zvaničnoj internet stranici Ruske pravoslavne crkve, njima će se suditi zbog “primljenih poruka koje sadrže dokumentovane optužbe protiv spomenutih arhijereja za crkvena krivična dela”.

Ipak, patrijarhovo rešenje ne sadrži podatke o kojim se konkretno prestupima radi.

Ruski mediji su početkom maja objavili, a ovih dana proširili spektar “pikantnih” pisama i fotografija o načinu života dvojice episkopa, koji su se, ukoliko je materijal autentičan, teško ogrešili o crkveni moral.

Episkop armavirsko-labinski Ignatij Buzin (47) navodno je uslikan tokom homoseksualnoga odnosa.

Među objavljenim materijalima nalaze se navodni dokazi i o gej aktivnostima episkopa kostomukško-kemskoga Ignatija Tarasova (44), ali i bliskih mu saradnika iz njegove eparhije.

Bivši ipođakon, koji je živeo u kući u blizini sabornoga hrama u Kostomukši, gradu oko 35 km od rusko-finske granice u kojem stoluje Ignatij Tarasov, svedočio je o sistematskom zlostavljanju njega i drugih mladih ljudi.

Navodi se da su stariji klirici seksualno iskorištavali mlađe, koristeći “administrativni resurs” i tehnike psihološke manipulacije u odnosu na podređene.

Citira se i privatna prepiska sveštenika Aleksija Primakina, arhijerejskoga namesnika za Louhski rejon.

Ranije, 2017. godine, na društvenoj mreži “Одноклассники” objavljena su detaljna svedočenja, potkrepljena skandaloznim fotografijama, bivših prijatelja episkopa Ignatija i njemu podređenoga sveštenika Aleksija.

Episkop Ignatij Tarasov u obraćanju, koje je objavio i na Jutjubu, negirao optužbe, nazvajući ih “vrlo suptilnim, sofisticiranim načinom borbe protiv Crkve”.

On je rekao da su slične optužbe upućene i drugim arhijerejima, te istovremeno žigosao Zapad, koji, tvrdi, “savršeno razume da je Ruska crkva jedina konsolidaciona snaga u Rusiji”.

ČITAJTE:  Andreja Pejić optužena za polno uznemiravanje

Izvor: B92.net


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.