Gana: Usvojen zakon kojim je identifikovanje kao LGBT+ nezakonito


Parlament Gane danas je usvojio predlog zakona kojim se smatra nezakonitim da se neko predstavlja kao član LGBTKU+ zajednice, a propisana kazna za to delo ide do tri godine zatvora. Ovaj zakon takođe podrazumeva zatvorsku kaznu od pet godina za formiranje ili finansiranje LGBT grupa, prenosi Bi-Bi-Si.

Zakon, koji su podržale dvi glavne političke stranke Gane, stupiće na snagu samo ako ga predsednik Nana Akufo-Ado potpiše, a on je prethodno saopštio da će to učiniti ako je to želja većine Ganaca. Predlog zakona predlaže zatvorsku kaznu do 10 godina za sve koji su uključeni u kampanje zagovaranja LGBKU+ usmerene na decu, a takođe podstiče javnost da prijavi članove LGBTKU+ zajednice vlastima radi „neophodne akcije”.

ČITAJTE:  U Zagrebu održana 23. gej parada

Poslanici su rekli da je nacrt zakona sastavljen kao odgovor na otvaranje prvog LGBTKU+ društvenog centra u Gani u glavnom gradu Akri u januaru 2021. Policija je zatvorila centar nakon javnih protesta i pritiska verskih tela i tradicionalnih vođa u pretežno hrišćanskoj naciji.

U to vreme, Hrišćanski savet Gane i Pentekostalni i harizmatski savet Gane su u zajedničkoj izjavi rekli da je LGBTKU+ „stran ganskoj kulturi i porodičnom sistemu vrednosti i, kao takav, građani ove nacije to ne mogu da prihvate”, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.